Kerekes Éva: „A vígjátékokat is komolyan kell vennünk”

Az Örkény Színház művésze több mint tíz év után látható újra a Madách Színházban – ezúttal Joe DiPietro vígjátéka, az Ügyes kis hazugságok egyik szerepére fogadta el Szirtes Tamás felkérését. A színésznőt a 7óra7 kérdezte.

 

A 7óra7 cikkéből:

 

"Nem egy gyerekelőadásról van szó: olyan témákkal foglalkozik, amelyek megértéséhez nélkülözhetetlen valamilyen fokú érettség. Az előadás olyan pontokat érint, melyek bármilyen típusú kapcsolatra érvényesek, és amelyek mindenkit megszólítanak, aki élt már párkapcsolatban – azokat pedig, akik még nem, felkészítheti arra, hogy mi vár rájuk. Az Ügyes kis hazugságok azt a kérdést feszegeti, hogy mikor érdemes elhallgatni ezt-azt, és mikor jó döntés színt vallani és vállalni az igazságot" - mondta Kerekes Éva.

 

ugyes

Fotó: madachszinhaz.hu 

 

A színésznő hangsúlyozta, a vígjáték akkor jó, ha komolyan vesszük és komolyan játsszuk – nem túlságosan, de azért komolyan. "Az sem szerencsés, ha túl közel engedjük magunkhoz a történetet, ez által olyan súlyokat ráhelyezve, amelyek nincsenek benne. Ugyanakkor a vígjátékok által megírt helyzeteket úgy kell eljátszani, hogy a humort nem a játékmód, hanem a szereplők személyiségének ellentmondása és a színpadi helyzetek abszurditása jelenti. Mindegy, hogy vígjátékról vagy drámáról van szó, nem maradhatunk felszínesek, mert azzal épp a darab lényege veszik el" - tette hozzá.

 

Kerekes Éva mintegy tizenöt év után dolgozik újra együtt Szirtes Tamással. 2A tanár úr formailag és tartalmilag is mindig nagyon precíz – ami azért fontos, hogy az előadásokat ne a színészek adott napi hangulata határozza meg. Ugyanakkor az általa elképzelt kereteken belül megadja a lehetőséget arra, hogy a saját karaktereinket úgy alakítsuk ki, ahogy az belőlünk jön. Az Ügyes kis hazugságok elég szoros tempójú előadás, és különösen azért, mert nagyszínpadra került, pontos, jól kidolgozott koreográfiára van szükség ahhoz, hogy végig meg tudjuk tartani a néző figyelmét. Szellemileg sokat kaptam tőle, az a tudás, amit átadott és a humora inspirált. Jólesően fel tudtam ülni arra a hullámra, amelyet ő megteremtett" - fogalmazott a színésznő.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása