A forradalmi eseményeket feldolgozó drámát mutattak be Nyíregyházán

Egy középiskola tanulóinak szemszögéből mutatja be az 1956-os forradalom és szabadságharcot megelőző eseményeket és a szovjet bevonulás történéseit az a kétfelvonásos történelmi dráma, amelyet hétfőn mutattak be Nyíregyházán.

 

Petrusák János író Hulló csillagok című darabját az 1956-os Emlékbizottság támogatásával állíthatta színpadra a nyíregyházi TEMI Móricz Zsigmond Művelődési és Ifjúsági Ház Alapítványa. A drámát a nagyváradi MM Pódium Kulturális Egyesület Színház társulatának előadásában Nyíregyháza mellett Nagyváradon, valamint további huszonöt magyarországi és erdélyi helyszínen láthatja a közönség.

 

podium


A Meleg Attila által rendezett darab egy pesti politechnikumban játszódik, főszereplője pedig az néhány diák és tanár, akik nemet mondanak a "vörös csillag hatalmára" és a tanárok felett önkényeskedő párttitkárra - mondta a szerző a bemutatón az MTI-nek. Petrusák János szerint a dráma nemcsak a mindenki által ismert hősökről vagy politikusokról szól, hanem a névtelen, nyíregyházi, miskolci, kolozsvári vagy bukaresti emberekről, akik számos "apró" dolgot vittek véghez a forradalom napjaiban, például vörösre festették a nagyváradi Sztálin-szobrot, amiért nagyon kemény büntetést kaptak.


Nagyváradon számos halálos áldozata volt a forradalomnak, a megtorlásban 250-260 embert is kivégezhettek - jegyezte meg a civilben tanárként dolgozó író. A dráma története szerint a középiskolában tanuló diákok aktív részeseivé válnak a pesti utcákon zajló eseményeknek, a tantermekben pedig leszedik a falról Rákosi Mátyás képeit és a vörös csillagokat.


Az előadás drámaiságát korabeli dokumentumok, újsághírek és plakátok szövegeinek, szózatainak felolvasásával, rádióbejátszásokkal, valamint a korszakra jellemző zenei elemek sajátos egyvelegével fokozzák a színészek - tette hozzá Petrusák János. A dráma szövegkönyvét nyilvánosan elérhetővé teszik egy erre a célra létrehozott honlapon annak érdekében, hogy a színművet más társulatok és amatőr színjátszók is elő tudják adni. Az előadásról videofelvétel készült, amely később az interneten is elérhető lesz.


Az előadások helyszínein megtekinthető lesz a magángyűjtők által felajánlott 1956-os sajtó és röplapgyűjteményből készített tablókiállítás is, amely a forradalmat megelőző történelmi helyzetet, a forradalom történéseit és leverését, illetve a megtorlás korszakát mutatja be. A digitalizált anyagokból egy erre a célra létrehozandó weboldalon online kiállítást is létrehoznak, amelyhez mindenki hozzáférhet, aki érdeklődik az 1956-os forradalom történelme iránt.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása