Bin Ladenről készült színpadi western a Trafóban

Október 21-22-én az Agrupación Señor Serrano társulat érkezik a Trafóba Egy ház Ázsiában című előadásukkal.

 

A Trafó ajánlója:

 

„Az Ahiában szó van bin Ladenről, az amerikai hadseregről, másolatokról, párhuzamosságokról… és a végén az egész tulajdonképpen vicces lesz. Cowboyokkal és indiánokkal mesélünk minderről.” (Pao Palacios, kapcsolj.be)

 

AHIA 9 Nacho Gomez 


Színpadi western, sörrel, Take Thattel, indiánokkal a bin Laden elleni hajtóvadászatról. A Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán-díjas A House in Asia-ban méretarányos makettek modellezik a történelmet, dokumentumfilmes eszközök visznek el Bin Laden búvóhelyére, és színészek teszik jelen idejűvé a produkciót. Három ház jelenik meg a színpadi kaleidoszkópban: a pakisztáni ház, ahol az ellenség bujkál, a ház Észak-Karolinában, ahol a tengerészgyalogság gyakorolja bin Laden elfogását, és a ház, ahol a Zero Dark Thirty filmet forgatták az ellenség elfogásáról. És egy ház, ami magába sűríti az előző hármat: ez utóbbi tornyosul a nézők fölé Agrupación Senor Serrano színpadán.

A 21. századot meghatározó, 9/11 utáni időszak pop up portréját vázolja fel az A House in Asia. Popkult montázs, klasszikus kulturális utalásokkal és történelmi eseményekből kirakva; filmes, színházi, és tárgyszínházi elemekkel megvalósítva. Az előadás egyszerre érzékenyen és vagányul szólal meg múltunkról és jelenünkről. Párbeszédben a Szárnyas fejvadász, Moby Dick, a Biblia, a történelem, kísérőjük pedig egy karton sör.


 AHIA 5 Nacho Gomez

 

A cowboyok és az indiánok között bin Laden nem jelenik meg, de az a legendás apacsvezér, Geronimo igen, akinek a nevével jelölték őt az ellene folytatott hajtóvadászat során. A produkció a keresztes hadjáratoktól kezdve Amerika elfoglalásán át egészen napjainkig vonultat fel történelmi eseményeket, hódítók és meghódítottak, vesztesek és nyertesek szemszögéből. Ütések és visszaütések, diktátorok és hajtóvadászatok villannak fel a középkortól a huszadik századon át napjainkig. Végül pedig felmerül a kérdés: ha el is fogunk egy bin Ladent, mikor tűnik fel a következő?


A komplex téma összetett műfajú produkciót eredményezett. A múlt víziói, fiktív és valós síkok villannak fel videóprojekcióban, videojátékokban, megjelenített virtuális valóságban és élőszereplős jelenetekben. A századokkal ezelőtti történelmi eseményeket modern maketteken mutatják be a színpadon álló tárgyszínpadon, az azon zajló eseményeket pedig lefilmezik és kivetítik. Hogy a makett vagy a vetített kép mesél igazabbul közös múltunkról, az legalább akkora kérdés, mint hogy melyik ház az igazi, és melyik a másolat. Ahogyan bin Laden házáról, és az ott történtekről is csak másolatai alapján tudunk meg bármit is.

 

 

Kritikus szemmel az előadásról:


“A House in Asia fantasztikus előadás a minket körbefogó és minket meghatározó fikcióról, ironikus és kritikus, a fél világot érintő reflexió társadalmi megszálottságról.” Juan Carlos Olivares, www.recomana.cat


“Remek színpadi produkció, iróniával, kritikai hangvétellel és humorral fűszerezett, kiválóan dokumentált történet, country tánclépésben. Nem ijednek meg az olyan kényes témáktól, mint az ikertornyok elleni támadás, de attól sem, hogy heves kritikával illessék, ami utána történt, véleményeket állítanak szembe, beszéddel, képpel, zenével…” Toni Polo, www.eldiairo.es

 

 AHIA 10 Nacho Gomez

 

Agrupación Señor Serrano:

A Hause in Asia / Egy ház Ázsiában
Angol nyelven, magyar felirattal

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös program

 

Előadják: Alberto Barberá, Ferran Dordal, Vicenç Viaplana
Koncepció: Àlex Serrano, Pau Palacios, Ferran Dordal
Video: Jordi Soler
Hangkulissza: Roger Costa Vendrell


Társproducerek: GREC 2014 Festival de Barcelona, Hexagone Scène Nationale Arts et Sciences - Meylan,

Festival TNT - Terrassa Noves Tendència/CAET, Monty Kultuurfaktorij

 

2016. október 21-22. - 20 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza

süti beállítások módosítása