Diótörő - A Bolsoj szólistáival lép fel a Győri Balett

A Győri Balett a világhírű moszkvai Bolsoj balett-társulatának szólistáival állítja színpadra az idei karácsonyi szezonban Csajkovszkij klasszikusát, a Diótörőt.

 

A Diótörő az Arénákban című táncjáték december 10-én érkezik a győri Audi Arénába, december 18-án a debreceni Főnix Csarnokba és december 22-én a Veszprém Arénába.


Ifjabb Harangozó Gyula koreográfus-rendező Dmitrij Simkin díszlettervezővel és Velich Rita jelmeztervezővel együtt készített új, az arénák színpadára szabott előadást a Bécsi Operában korábban nagy sikerrel játszott Diótörő rendezése alapján.

 

diotoro


A 21. századi köntösbe bújtatott darab népszerű mai figurákkal szól a gyerekekhez. Annak érdekében azonban, hogy a produkció a hagyományos balettművészet kedvelői számára is maradandó élményt nyújtson, a szervezők a Győri Balett művészei mellé a moszkvai Bolsoj balett-társulatának szólistáit is megnyerték, a Herceg és Klára hercegnő nagy kettősének eltáncolása erejéig.


Az eddigi legnagyobb hazai Diótörő-előadásként beharangozott produkcióban a Győri Tánc-és Képzőművészeti Iskola balett-növendékei, valamint artisták is színpadra lépnek. "Ugyanazt az élményt szeretném adni a közönségnek a Diótörőmmel, melyet a darab keletkezésekor az alkotók szántak nézőiknek" - idézi a Győri Balett közleménye ifj. Harangozó Gyulát.


A koreográfus kifejtette: "ha a darab eleje egy 21. századi karácsonyi vendégség, amelyen a meghívott gyerekek Pókembert, Barbie-t és a Robotot láthatják táncolni, és a bábjáték helyett a Diótörő herceg egy videójátékon keresztül védi meg szeretett Kláráját az Egérkirálytól, akkor valószínűleg ugyanazt a hatást érem el, melyet a 19. században a darab alkotói értek el korabeli közönségüknél, hiszen az akkori gyerekek a jól ismert mindennapi életükből röppentek át a határtalan mesék világába".

 

MTI

 

süti beállítások módosítása