Filmstúdiót avatott Eszenyi Enikő

Felavatta a Várkonyi Zoltán ideiglenes filmstúdiót Eszenyi Enikő.                                                                                 

A Vígszínház asztalosműhelye szeptemberben egy hétre átalakult, itt forgatta kisfilmjeit Eszenyi egykori mestere, Kapás Dezső novelláiból. A kisfilmek először október 23-án este 19:30-kor a Pesti Színház előadásában láthatók majd, ahol a Vígszínház társulata az ’56-os forradalomra emlékezik, később pedig online is megtekinthetők.

 

eszenyi

 

Eszenyi Enikő régi álma volt, hogy kisfilmeket rendezzen egykori mestere, Kapás Dezső novelláiból. A filmekben a Vígszínház művészei láthatók, az operatőr Táborosi András volt, aki nem először dolgozott a Vígszínház társulatával. A körúti színház asztalosműhelye délutánonként filmstúdióvá alakult, itt forgattak éjszakába nyúlóan a társulat művészei.

 

„Az asztalosműhelyt ideiglenes filmstúdióvá avattuk, és jelképes emléktáblát is állítottunk a munka idejére” – mondja Eszenyi Enikő. „Nagyszerű élmény volt az az egy hét. Persze ne akciófilmet várjanak a kedves nézők, hiszen ezek monológok, a 8 éves ifjabb Szerencsés István úttörő szemszögéből látjuk az ötvenes éveket és Rákosi Mátyás személyét. Dezső Papírkosár című novelláskötetében humorral kevert lírával mesél gyermekkori emlékeiről. Régóta terveztem, hogy Dezső írásaival dolgozzak.”

 

Az elkészült kisfilmek egyben október 23-án, a Pesti Színház előadásában láthatóak majd, ahol a Vígszínház társulata az ’56-os forradalomra emlékezik. „Az estre Dezső két tanítványát, Hegedűs D. Gézát és Gálffi Lászlót kértem fel, akik örömmel vállalták a közreműködést, mellettük Börcsök Enikő is látható majd az előadásban” – tette hozzá Eszenyi Enikő.

 

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

 

A Vígszínházban ezzel párhuzamosan Kézdi-Kovács Zsolt 2002-es dokumentumfilmjét vetítik 16 órakor. Az Az a nap, a miénk  ‘56-os forradalom első napjának személyes emlékeit dolgozta fel. A filmben 130 egykori egyetemi hallgató, köztük nagyszerű művészek beszélnek arról, hogy hogyan élték meg fiatalon az ’56-os forradalom és szabadságharc eseményeit. Akkori érzéseikről, emlékeikről vallanak. A filmben olyan jeles művészek tűnnek fel, mint Törőcsik Mari, Harkányi Endre, Bodrogi Gyula, Garas Dezső, Angyal Mária.

 

A Házi Színpadon 18 órakor A szökés látható Orosz Ákos előadásában. Egy ember története az ötvenes évekből, akit 21 évesen egyik napról a másikra politikai okok miatt elfogtak, elítéltek és bebörtönöztek, de ő a jeges áradó Dunán átúszva hazaszökött a várandós szerelméhez. Gérecz Attilát, a fiatal szökevényt elkapták, és ismét bebörtönözték, ahonnan 1956. október 30-án szabadult. Szinte azonnal beállt az utcai szabadságharcosok közé. Néhány nap múlva egy T34-es szovjet harckocsiból leadott gépfegyversorozat ölte meg a Klauzál téren. Gérecz Attila költő a forradalom hősi halottja lett.

 

Az október 23-i programok egységesen 300 forintért tekinthetők meg a Vígben, a Pestiben és a Házi Színpadon is.

 

süti beállítások módosítása