1956 - A békéscsabai eseményekre emlékezik a Jókai

Forradalom és színház 1956-2016 címmel színházi előadással emlékezik meg a Békéscsabai Jókai Színház társulata az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról.

 

A szombat délután megtekinthető darab tartalmát Elek Tibor, a Bárka folyóirat főszerkesztője válogatta össze, míg az előadást Tege Antal, a színház művésze rendezi. Az előadáson elhangzó minden szöveg Békéscsabához és a Jókai Színházhoz kapcsolódik. Korabeli tudósítások, az akkori lapokban közölt versek, nyomozati jelentések hangzanak el majdnem húsz művész tolmácsolásában. A Bárka főszerkesztője az előadással azt szeretné bemutatni, hogy az 1956-os békéscsabai forradalmi eseményekben az akkori Jókai Színháznak és a munkatársaknak meghatározó szerepe volt. A tüntetéseket ott szervezték a színészek és a színház klubjában működött a katonai tanács is.

 

1956 bcsaba

 

A Bárka folyóirat ünnepi számmal emlékezett meg a 60. évfordulóról, hiszen Forradalom - Megtorlás - Konszolidáció címmel közöl összeállítást, amelynek középpontjában a Békés megyei események állnak. Közlik például Fekete Pál és feleségének visszaemlékezését. Fekete Pál ugyanis a korabeli Békés megyei forradalmi bizottság elnöke volt. Szintén olvasható a Bárkában annak a Szabó Andrásnak a visszaemlékezése is, aki '56-ban Gyula városának első embere volt. Az ünnepi számban publikálták továbbá az '56-os szépirodalmi pályázat díjazott műveit, de több tanulmány és kritika foglalkozik a forradalommal és az azt követő eseményekkel.


Október 23-án délelőtt tartja a békéscsabai önkormányzat a központi ünnepségét a Nagy Imre téren, ahol a Jókai Színház művészeinek előadását nézhetik meg a város polgárai.


Délben pedig a szomszédos Kazinczy Ferenc Általános Iskolában, a Fekete Pál Gyűjtemény részeként 56-os emlékszobát adnak át. Az emlékszobában Vánsza Pál és a Pofosz megyei szervezete által gyűjtött dokumentumokat állítják ki. Délután a Munkácsy Mihály Múzeumba várják az érdeklődőket, ahol Elnyomás és szabadság címmel nyílik interaktív kiállítás a korabeli eseményekről.


A nap zárásként pedig az önkormányzat által szervezett ünnepi estre kerül sor a Csabagyöngye Kulturális Központban, ahol átadják az '56-os díjakat, majd pedig a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar koncertjét tekinthetik meg az érdeklődők.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása