Gogoliáda - Bábos előadás az MKE látványtervező hallgatóitól

Gogoliáda címmel mutatnak be előadást a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakos hallgatói szombaton a Jurányi Házban; a produkció a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös programként látható.

 

Évek óta hagyomány, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakos hallgatói egy kurzus keretében nemcsak bábokat és hozzá tereket terveznek, hanem kis előadás formájában be is mutatják munkáikat. Az oktatási kurzus célja, hogy a hallgatók maguk is megérezzék, mit jelent mozgatni a bábukat, létezni a térben. Az előadások között megtalálható volt már Moliere, Goldoni és más klasszikusok műveiből készült produkció - az idén Gogoliáda címmel etűdöket adnak elő Alfred Schnittke Gogol szvit és Szkeccsek című darabjaira.


gogoliada

    

A bábozás betanulásban a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész-hallgatói segítettek az MKE diákjainak. Az előadást pedig két végzős bábrendező hallgató, Szenteczki Zita és Varsányi Péter rendezte meg Gogoliáda címmel. A produkció etűdök sora Alfred Schnittke huszadik századi orosz zeneszerző Gogol-ihlette műveire. A Gogol-szvit és a Szkeccsek (eredetileg baletthez írt) rövid, képszerű és szuggesztív tételei alkalmasak arra, hogy nonverbális bábetűdöket építsenek rájuk.
    

Gogol életműve nemcsak az orosz irodalom fontos állomása; írásai a modern élet groteszk és abszurd mivoltát mutatják meg. Szereplői kisemberek, akik mind fölfelé törekszenek a társadalom ranglétráján. Tele vannak álmokkal, amelyeket sosem érnek el, és ha mégis, akkor az álmok visszájukra fordulnak és eltorzítják gazdáikat. Gogol a groteszknek ábrázolt figuráit hol bogarakhoz, hol disznókhoz vagy épp szamovárhoz hasonlítja. Ezt a torz világot épp a bábok tudják jól visszaadni.

    

A Gogoliádában egy vagy két ember által mozgatott asztali bábokat használnak, amelyek konkrétan vagy áttételesen Gogol szereplőit idézik. A szöveg hiányát a térképző, illetve a szereplők belső világát érzékeltető vetítés ellensúlyozza. Az előadás dramaturgja Lőkös Ildikó, a művésztanárok: Orosz Klaudia (báb) és Juhász András (intermédia). Rendező: Szenteczki Zita és Varsányi Péter.

 

süti beállítások módosítása