65 éves a Vidám Színpad - Böröndi Tamás és Straub Dezső válaszolt

Hatvanötödik évadát kezdte meg a Vidám Színpad, a harmadikat az óbudai Eurocenterben. Böröndi Tamás igazgatót és Straub Dezső művészeti vezetőt kérdezte a 168 Óra.

 

A 168 Óra cikkéből:

 

"Tíz éve Tomival Tolnát-Baranyát bejártuk, mert úgy éreztük: tovább kell adni, amit megtanultunk a régi, klasszikus Vidám Színpadon negyedszázad alatt. Itt a legmodernebb technikával dolgozunk, amerikai stílusú emelt, légkondicionált mozinézőtérrel. Úgy tűnik, mára minden összeállt. Tomival nemcsak az a szerencsénk, hogy fiatal korunk óta haverok vagyunk, hanem hogy különböző, egymást szervesen segítő színházi területeken tudunk mozogni. Engem idegesít, ha a rendező állandóan csak azzal foglalkozik, hogy egy szék hol van színpadon, mert akkor nem a lényegre figyel. Épp ezért nem is foglalkozom ezzel. Tomi viszont képes látványban gondolkodni. Megérkezett hozzánk egy régi díszlet, amely teljesen alkalmatlannak látszott. Ő meg nekiállt és csinált belőle olyat, hogy leesett az állam! Neki akár az is eszébe jut: a barátja dédnagyanyjának van egy képe a falon, és az jól illik valamelyik darabhoz. Közösen állítjuk össze a műsorterveket, odafigyelve, hogy ne csússzon el attól a fantasztikus világtól, amelyet a Vidám Színpad 65 éve képvisel" - számolt be Straub Dezső.

 

vidam 

Fotó: vidamszinpad.hu


Böröndi Tamás elmondta, a Révai utcai Vidám Színpad már 2003-ban megszűnt, a patinás nevet 2011-ben levédte, mert úgy gondolta, a Vidámmal nemcsak egy színház szűnt meg, hanem a világhírű magyar humor fellegvára is. "Fiatal koromban sokak szemében lenézett műfaj volt a Vidám 'vidámsága'. De Bodrogi Gyula igazgatósága alatt sok minden megváltozott. Amúgy számos nagy művész - Rajz János, Páger Antal, Kiss Manyi - táncos-komikusból, szubrettből lett fantasztikus drámai színész. Úgy gondolom, hogy egyből ezer fokon égni, lecsapni a földobott labdát sokkal nehezebb, mint beleülni egy Csehov-darabba és mondani a gyönyörű, veretes szöveget" - fogalmazott a színész.

 

Straub Dezső szerint a régi Vidám nehezen viselte, hogy jön egy fiatal csapat, és bedobják őket a mély vízbe. "El is különültek tőlünk. Aztán Bodrogi kezdte összerakni a fiatalokat az öregekkel. Kabos Laci bácsival kabaréban énekeltünk együtt duettet, ő volt Arafat, én meg Kadhafi. Én kezdtem a nótát, kézi mikrofonnal a kezemben, aztán megszólalt Laci bácsi, hallottam, hogy teljesen be van rekedve. A következő versszaknál távolabb tartottam a mikrofont, próbáltam vele egy hangerővel énekelni. Vége, taps, meghajlás. Rám se nézett, csak odasúgta rekedten: 'Szeretem a profikat' - és kiment. Ezután soha többé semmilyen konfliktusa nem volt a nagy zsenikkel az 'ificsapatnak'" - mesélte Straub Dezső.

 

Forrás: 168 Óra

 

süti beállítások módosítása