Kiss Csaba: "Csehov olyan szerző, aki sírva mulattat"

Ősbemutatót tartott a Jászai Mari Színház társulata. Kiss Csaba rendezővel beszélgetett a 24 óra.

Kiss Csaba, a darab szerzője és rendezője a színházfelkérésére írta meg a Nappalok és éjszakák című játékot, amely Csehov Sirály című színművének arról a két évéről szól, mely a történet szerint a harmadik és a negyedik felvonás között telik el, és amelyet mindössze Trepljov és Dorn Nyináról szóló rövid beszélgetéséből ismerünk.

 

nappalok

Kiss Csaba ennek kapcsán elmondta a 24 órának: "Ha egyben játszanánk a Csehov négy felvonását és a Nappalok és éjszakákat, ezt a négy felvonást, akkor szerintem nagyon sokan nem vennék észre, hogy hol válik szét a két mű egymástól. A történet és a karakterek is folytatódnak, tulajdonképpen azok kibontásáról van szó. Tehát kicsit a magánéleti és személyiségbeli titkai is kiderülnek a Sirály szereplőinek. Ebben a darabban sokkal többet megtudunk Dorn doktorról, Trigorinról, az íróról és a neves színésznőről, Arkagyináról is. Természetesen ez egy játék, egy elképzelés. Én nem hiszem azt, hogy Csehov így gondolta volna őket, ezt én gondolom így, de Csehov alapján. Talán úgy kell elképzelni ezt az egészet, mintha egy régi képből hiányozna egy rész, amelyet most valaki megpróbálna megfesteni".

 


A kérdésre, a nézők mire számíthatnak, melyik karakter fogja őket a legjobban meglepni, úgy felelt: "Csehov háromgenerációs darabokat írt, amelyben megjelennek az éppen a nagybetűs életbe lépő fiatalok, a középkorúak és a nagyszülők generációja is. Ilyen szempontból minden generáció talál magának életproblémát Csehovban. Ezt a titkot én is megpróbáltam elcsenni tőle, hogy hogyan lehet sok ember számára átélhető problematikájú darabot írni. Vannak ezek a háromszögtörténetek az életben, amikor egy nős férfi beleszeret egy fiatal lányba. Valamennyien ismerjük ezt, van az ismeretségi körünkben, rokonságban is elő szokott fordulni, bizonyos esetekben velünk magunkkal is megesik. Egy ilyen szituáció rengeteg fájdalomnak és szenvedésnek az alapja mindenki számára, aki belekerül. Egy ilyen örvényben nagyon nehéz lelki és egzisztenciális folyamatokat is átélnek a résztvevők. Én ezt a Nappalok és éjszakákban minden oldalról körbe akartam járni, a győztes és a vesztes feleségek szemszögéből éppúgy, mint a győztes és a vesztes szeretők oldaláról. És hogy mi van akkor, amikor gyerek születik egy ilyen titkolt kapcsolatból? Meggyőződésem, hogy bizonyos jeleneteknél nagy csend lesz a nézőtéren és ez nem csak a figyelem csendje lesz, hanem az érintettségé is".

 

nappalok1


A szerző-rendező szerint ezekben a szituációkban rengeteg humort is elrejtettek, ezek a helyzetek a tragikus voltuknál fogva mindig magukban hordozzák a szórakoztatás lehetőségét is. "Csehov olyan szerző, aki sírva mulattat. Úgy kacagunk, hogy közben folynak a könnyeink. Én akkor lennék elégedett, ha mindenki azt mondaná: "ez egy olyan tragikus történet, hogy nem is értem, miért nevettünk annyit." Nekem ez az előadáskép az ideális - tette hozzá.

A teljes interjú a 24 órában olvasható.

süti beállítások módosítása