Az új bérlő - Bukaresti vendégjáték a Pestiben

Október 31-én a Budapesti Román Kulturális Intézet a bukaresti Nottara Színház partnereként mutatja be Eugène Ionesco Az új bérlő című színdarabját Tompa Gábor rendezésében; az előadás helyszíne a Vígszínház kamaraszínháza, a Pesti Színház.

A globalizáció idejében, mikor mindannyian városról-városra mozgunk, mikor egy beszélgetésben különféle nyelveket használunk egyszerre, elérünk egy pontra, ahol már nem tudjuk többé, kik is vagyunk. Eugène Ionesco darabja, Az új lakó, tükröt tart elénk. A bérlő számára ez egy új apartman, de a házvezetőnő már túl régóta él itt, neki túl sok két bútor elmozgatása, túl sok neki a poggyász. Az előadás az alkalmazkodóképességről és a bennünk és rajtunk kívül levő emlékek meglelésének a lehetetlenségéről, a szükségszerű és örök kivándorlásunkról szól. Mi marad számunkra, ha nem az emlékek? A feltevést nagyon nehéz befogadni, ezért a komikum…” (Tompa Gábor)

uuj_berlo.jpg

Az új bérlő (forrás: Vígszínház)

Eugéne Ionesco darabját Vlad Russo és Vlad Zografi fordította román nyelvre. A díszletet Helmut Stürmer tervezte. A romániai bemutató 2014. szeptember 20-án volt a Nottara Színházban és már ebben az évben szerepelt a Bukarestben zajló Országos Színházi Fesztiválon.

Szereposztás:

Az új lakó: Francisco Alfonsín
Házmesternő: Ada Navrot
Első szállító: Ion Grosu
Második szállító: Gabriel Răuţă

Jelmez / díszletasszisztens: Corina Grămoşteanu
Díszlet és fényterv: Helmut Stürmer
Fordította: Vlad Russo, Vlad Zografi
Rendezőasszisztens: Mirela Sandu
Rendező: Tompa Gábor

Az előadást magyar felirattal játsszák.

Az előadást a budapesti Román Kulturális Intézet szervezi.

süti beállítások módosítása