"Ebben az országban az emberek többnyire nem azt mondják, hogy fityfirity"

Mucsi Zoltánt a 7óra7 kérdezte versmondásról és káromkodásról, valamint arról, vajon sikerült-e neki  felülemelkedni a politikán.

A szerepek egyike sem én vagyok, de mindben ott vagyok. Az én megfigyeléseimből, iróniámból, cinizmusomból ezeket rakom össze” – mondja a 7óra7 oldalán Mucsi Zoltán arra a felvetésre, hogy a közvélemény nagyrészt nem tesz különbséget az általa formázott, közismert Kapa-figura és a színművész között.  

A róla kialakult képpel kapcsolatban az internet szerepére utalva azt is hozzátette, hogy „bár a pályán töltött harminchét évemben egész sokféle alakot megszemélyesítettem már, egyik előadásomat sem látták egymillióan – a villanyszerelős videót viszont igen”.

halott_1_meszaros.JPGMucsi Zoltán A halottember előadásában (fotó: Mészáros Csaba)

Azt nem mondom, hogy hatástalan vagyok, de a káromkodás nem az én találmányom, ebben az országban, az emberek többnyire nem azt mondják, hogy fityfirity vagy a kakas csípje meg, hanem durvábbat, ezeket sűrítettem én a villanyszerelésbe például, amit káromkodásáriának gondolok” – mondta arról, hogy a filmeken és színházi darabokban egyre gyakoribb „míves káromkodás” mennyiben az ő „kézzelfogható hatása a magyar kultúrára”.

A Nézőművészeti Kft darabválasztásaival kapcsolatban feltett kérdésre a társulat méretére utalt: „Négyen vagyunk színészek, így nem tervezünk a közeljövőben Spartacus-előadást csinálni. Nálunk a hat fős előadás a megaprodukció, ezért a felkért szerzőknek ezt a számot kell figyelembe venni.”

kutya_meszaros_csaba.JPGA színész a Kutyaharapás című előadásban (fotó: Mészáros Csaba)

A cikk szerzője a színházi élet átpolitizáltságáról és az ezzel járó  szekértáborokról is kérdezte. „Van egy emberi butaságból következő dolog: ha valamiben nem értünk egyet, akkor te már az ellenségem vagy, ki akarlak nyírni. (…) Én nem akarom besorolni magam és azt sem, hogy besoroljanak, pont elég feladat magamnak és a szeretteimnek megfelelni. Szeretném azt hinni, hogy felül tudok emelkedni a politikán.

Az Emigránsok című rendezése kapcsán Mucsi Zoltán korábban elmondta, hogy azért nem akar elköltözni, mert ide köti a nyelv, a kultúra, József Attila és Pilinszky.  „Minden bizonnyal nem tudok annyira verset szavalni, mint káromkodni, de lehet, hogy majd eljön ennek is az ideje, és Jordán Tamás után veszem a bátorságot, hogy József Attilát szavaljak” – mondta válaszul arra, hogy ez irányú érdeklődésére eddig nem igazán derült fény.

A 7óra7-en készült interjú teljes terjedelemben itt olvasható.

süti beállítások módosítása