A Nemzet Művésze lett Mécs Károly

Öt művésszel bővült a Nemzet Művészeinek névsora. A díjakat ma adták át a Pesti Vigadóban.

 A díjat a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a köztestület megalakulásának évfordulója – november 5. – alkalmából adományozza.

A díj odaítéléséről egy 11 fős, Kossuth-díjjal kitüntetett művészek alkotta bizottság dönt, melynek elnöke az MMA elnöke.  A Nemzet Művésze cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét – táncművész, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét – betöltött művészeknek adható. A díjazott az adományozásról okiratot kap, jogosult a Nemzet Művésze cím viselésére, és az adományozást követő hónap első napjától életjáradékban részesül. Az életjáradék havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (ez jelenleg 28.500 forint) a huszonháromszorosa, vagyis jelenleg 655.500 forint. A Nemzet Művésze címet egyidejűleg legfeljebb 70 művész viselheti.

mecs_mma.jpgMécs Károly (forrás: MMA)

Idén öten kapták meg a címet:

Bán Ferenc építőművész – Építőművészet díjkategóriában

Kalász Márton költő, író, műfordító – Irodalom díjkategóriában

Koltai Lajos operatőr – Filmművészet díjkategóriában

Mécs Károly színművész – Színházművészet díjkategóriában

Varga Imre szobrászművész – Képzőművészet díjkategóriában

Mécs Károly (Budapest, 1936. január 10.) Kossuth-díjas színművésznek, az MMA rendes tagjának a Nemzet Művésze díj Bizottsága a magyar és világirodalom klasszikus szerepeinek értékteremtő megformálásáért, a filmművészet terén nyújtott feledhetetlen alakításainak megbecsüléseként ítélte oda a díjat.

süti beállítások módosítása