A magyar újcirkusz társulat sikere Montréalban

A Recirquel októberi évadnyitó előadásait két hét alatt több mint tízezren látták a Cirque de Soleil által alapított La TOHU kőszínházban. A kritika ötcsillagosra értékelte a produkciójukat.

A legnagyobb francia nyelvű kanadai napilap, a Le Journal de Montréal szerint a Recirquel a Cirkusz az Éjszakában című előadásában egyenesen „újra felfedezte a kortárs cirkuszművészetet.” A cikk szerzője méltatta, hogy Vági Bence rendező sikeresen olvasztotta össze a cirkuszi tudományt egy különös és elegáns költeménnyel a 40-es évek berlini kabaréjának hangulatában.   

Stéphanie Lavoie, a La TOHU igazgatója az RTL-nek adott interjújában kifejtette, hogy miközben a Recirquel előadását nézték, szinte érezték a kelet-európai ízeket, ami a cirkusz műfajában teljesen újnak számít. „A Recirquel előadása nem hagyományos cirkusz, hanem egy igazi kortárs műfaj, amit nagyon jó volt felfedezni” – mondta Lavoie.

cirkusz_az_ejszakaban2.jpgCirkusz az Éjszakában

Vági Bence, a társulat alapító-vezetője szerint a szakma és a közönség elsősorban azt értékelte, hogy a sajátos magyar cirkuszi hagyományokat tiszteletben tartva értelmezték újra a műfajt. „Nem hasonlítani akartunk másokra, nem svéd, kanadai vagy ausztrál társulat szeretnénk lenni, hanem a sajátos magyar nyelvünket kerestük” – tette hozzá.

Vági Bence elmondta, hogy a világhírű Cirque de Soleil-lel való szakmai együttműködés egyik következő lépéseként jövőre közös oktatási program elindítását tervezik Magyarországon, amellyel elsősorban hátrányos helyzetű gyermekek számára biztosítanának kiugrási lehetőséget.

A társulat október végén két előadás erejéig hazajött a Müpába, de már gőzerővel készülnek a kanadai visszatérésre: a Recirquel ezúttal a Québecben rendezett CINARS Biennale fesztiválra, az előadó-művészet egyik legfontosabb seregszemléjére kapott meghívást, és lép fel november 16-án. A kétévente megrendezett CINARS Biennale alkalmából közel ezerötszáz résztvevő gyűlik össze a világ több mint negyven országából.

meztelen_bohoc_nagy_attila_ki.JPGA Meztelen Bohóc (fotó: Nagy Attila)

A Recirquel előadásai Magyarországon december 6. és 31. között tekinthetők meg ismét – a társulatnak otthont adó és a produkciót előállító – budapesti Müpában.  

A Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulatnak négy egészestés nagyszínpadi produkciója van: Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel, Non Solus. A Recirquel nemzetközi karrierje 2014-ben vette kezdetét, a társulat mára az európai és tengerentúli színházak rendszeres fellépője Franciaországtól Hollandián és Kolumbián át Chiléig.

A társulat állandó alkotócsoportjának bevallott célja olyan egész estés nagyszínpadi produkciók megírása, kitalálása és megvalósítása, amelyben a műhöz szerzett zene, látványvilág a cirkuszművészetet egy új, és absztrakt kifejező mozgásművészetté formálja, így létrehozva egy történetet elbeszélő újcirkusz előadást.

Ahogy egy korábbi interjúban Vági Bence elmondta, „ahhoz, hogy a klasszikus cirkuszból újcirkusz lehessen, a közhiedelemmel ellentétben nem elég a fényeket és a zenét kicserélni, ahhoz a napi szintű dolgokat és az alapvető hozzáállást is meg kell változtatni”.

süti beállítások módosítása