Elmarad A nyugalom – A Kortárs Drámafesztivál közleménye

Az utóbbi évek egyik legjobb magyar nyelvű előadása mégsem szerepel a fesztiválon. A KDF közleményt adott ki.

A  Kortárs Drámafesztivál Budapest 2016 honlapján már napok óta látszott, hogy a beharangozó ígéret ellenére a marosvásárhelyiek A nyugalom című előadása nem szerepel a fesztivál műsorán. A fesztivál FB oldalán ma megjelent közlemény ezt a sejtést megerősíti.

a-nyugalom-2.jpgA nyugalom (fotó: Rab Zoltán)

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadása, Radu Afrim rendezésében amellett, hogy mind Kisvárdán elnyerte a legjobb előadásért járó fődíjat, mind a hazai színikritikusok legjobb előadásért járó díját hazavihette, a román színházi szövetség, az UNITER „Legjobb rendezés” elismerését is kiérdemelte. A nyugalom Kisvárdán kívül még egy alkalommal, a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban volt látható Magyarországon.

A Kortárs Drámafesztivál közleménye

Sajnálattal értesítjük a Kortárs Drámafesztivál nézőit, a hamarosan fesztiválozó közönséget, hogy előzetes terveink ellenére a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat Radu Afrim rendezte A nyugalom előadása anyagi és szervezési okok miatt nem lesz a showcase program része.


A KDF (ahogy a hazai független színházi szakma jó része) évről évre financiális problémákkal küzd, éppen ezen okok miatt, minden erőfeszítés ellenére nem is kerül minden évben megrendezésre. A Kortárs Drámafesztiválnak nincs nominált költségvetése. Minden alkalommal pályázati úton próbáljuk meg előteremteni a pénzügyi forrásokat. Így volt ez idén is: a KDF az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumától összes 2 millió forint támogatást kapott az egész fesztivál megrendezésére, ezért a határon túli előadások meghívására másik pályázatot nyújtottunk be az Emmi felhívására kiemelt művészeti célok megvalósításának támogatására. Eredetileg a KDF zsűrijének válogatása szerint három határon túli produkció meghívását tűztük ki célul, ezek meghívására összesen7.818.820 forint támogatást kértünk. Az Emmi kollégiuma 3.200.000 forintot ítélt meg a KDF számára azzal a kikötéssel, hogy ebből az összegből 1.800.000 forintot A nyugalom meghívására kell fordítani. Így a tervezett három vendégjátékból kettő szervezési munkálataihoz láttunk hozzá, de ennek során kiderült, hogy A nyugalom – bár nagy érdeklődésre tart számot, fontosnak tartottuk, hogy Budapesten is látható legyen – a fesztivál lehetőségeihez mérten sokszori osztás, szorzás, sakkozás következtében sem finanszírozható.


Az anyagi nehézségekkel terhelt helyzetet az is bonyolította, hogy miután a Nemzeti Színház szeptember 20-án írásos szándéknyilatkozatban jelezte, hogy szeretettel fogadja A nyugalom és Az eset című produkciókat, október 6-án teljesen váratlanul, a budapesti művészeti titkárok decemberi egyeztető ülése után, lemondta mind a két előadás befogadását.


És bár nehezen, de sikerült másik befogadóhelyet találnunk A nyugalom számára is, e helyzet újabb nem várt költségeket implikált, amely szituáció csak tovább rontotta az amúgy is már-már lehetetlen helyzetet.


Mind a marosvásárhelyi színház, mind a KDF hitt abban, hogy megvalósulhat a vendégjáték, reménykedtünk, de a puszta tények meghiúsították elképzeléseinket.

Az eset újabb egyeztetések után végül december 6-án az Ódry Színpadon kerül majd megrendezésre 15 és 19 órai kezdettel (a délutáni előadást angol szinkrontolmácsolással játsszák). Másik határon túli előadásként a temesvári Csiky Gergely Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Magyar című koprodukciója kerül bemutatásra Urbán András rendezésében december 10-én 19 órakor, szintén az Ódry Színpadon.

a Kortárs Drámafesztivál szervezői

süti beállítások módosítása