Törőcsik Mari Újbuda díszpolgára lett

A kétszeres Kossuth-díjas színésznő, a Nemzet Színésze november 11-én, a Kerület Napján rendezett gálaesten vehette át díszpolgári címét.

Törőcsik Mari mellett Dr. Náray-Szabó Gábor, a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett vegyészprofesszor is megkapta a városrész kitüntetését.

torocsik.JPGForrás: Újbuda Önkormányzat

Újbuda első díszpolgári elismeréseit 1991-ben adták át. Az önkormányzat rendelete szerint a kerület díszpolgárává azok választhatók, akik a városrész fejlődéséhez kiemelkedő teljesítményükkel vagy életművükkel hozzájárulnak. A kitüntető címet az elmúlt 25 évben a magyar kultúra és tudományos élet olyan képviselői kapták meg, mint dr. Habsburg Ottó Európai Parlamenti képviselő, a Páneurópai Unió nemzetközi elnöke, Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa, Makovecz Imre Kossuth-díjas építész vagy a közelmúltban elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző és karmester.

Törőcsik Mari kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Színésze a felterjesztés indoklása szerint a magyar színjátszásban és filmművészetben maradandó értékeket létrehozó életművéért, generációkra ható női főszerepeiért, valamint Újbuda iránti szeretete és ragaszkodása elismeréseként érdemelte ki díszpolgári oklevelét.

brand.jpg                      Trill Zsolttal a Brand előadásában (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A 80. életévét betöltött színésznő a Nemzeti Színház két jelenleg futó előadásában is játszik. A Brand című Zsótér rendezésben Brand édesanyját, a szintén Zsótér Sándor által színpadra állított Galilei életében az idős Galileit alakítja. Legközelebb az utóbbiban lép színpadra november 25-én.

(Forrás: Újbuda Önkormányzat)

süti beállítások módosítása