Schrödinger macskája a táncparketten

Fülöp László új koreográfiáját Schrödingerre várva címmel november 17-én mutatja be a Timothy and the Things a Trafóban.

Erwin Schrödinger Nobel-díjas fizikus gondolatkísérletében egy dobozba zárt macska példáján keresztül szemléltette a kvantumelmélet egyik problémáját: ha bezárunk egy macskát egy dobozba, és valaki radioaktív sugárzást ereszt be oda, akkor felmerül, hogy amíg ki nem nyitjuk a dobozt, addig ugyanannyi esélye van annak, hogy él a macska, mint annak, hogy meghalt. A kvantumfizika szerint ez a macska egyszerre élő és halott.

schro_kovago_nagy_imre.jpgSchrödingerre várva (próbafotó) - Fotó: Kővágó Nagy Imre

Fülöp László koreográfiájában éppen így lebeg lét és nemlét között minden olyasmi, aminek privát életünkben hátat fordítunk. „Ha van egy adott probléma, amit nem tudatosítok, akkor a probléma pont ennyire félig létezik, félig nem” - vallja erről az alkotó. Ha bezárjuk a problémákat egy dobozba, aztán radioaktív sugárzást eresztünk rájuk, vajon eltűnnek, vagy megmaradnak? Esetleg szörnnyé változnak, és kísértenek a doboz falain keresztül? És vajon képesek vagyunk-e összeszedni a bátorságunkat, hogy kinyissuk a dobozt, és szembenézzünk velük? Az előadásban hat táncos járja körül mismásolt dolgainkat.

Fülöp László két éve alkotta meg Timothy nevezetű alteregóját, aki egyszerre egy elviselhetetlen, idegesítő csodabogár és egy szórakoztató figura, aki mindent távol tart magától – talán a legbizalmatlanabb ember a világon. Nem fél semmitől, mert nincs mit veszítenie. Az ő megszületése óta Fülöp László koreográfiái Timothy and the Things néven futnak, a képzeletbeli figura pedig betölti a külső szem szerepét.

Ez az előadás fordulópont Fülöp László (és Timothy) életében, hiszen eddig csupán duókat és triókat koreografált, ám most a Fővárosi Önkormányzat Staféta programja lehetőséget teremtett arra, hogy hat táncossal foghasson munkába. Folytatja a munkát olyanokkal, akikkel már sok közös darabot tudnak maguk mögött: a korábbi Lábán-díjas előadása táncosaival, Biczók Annával és Cuhorka Emesével. De olyanok is Schrödinger keresésére indulnak, akikkel még sosem dolgozott együtt: Furulyás Dóra, Kelemen Patrik, Marcio K. Canabarro és Varga Csaba is részt vesz a produkcióban.

Az előadás november 17-én és 18-án látható a Trafóban.

süti beállítások módosítása