Az alkoholizmus evangéliuma a Tháliában

Az orosz Jerofejev Moszkva-Petuski című kisregényét Tamási Zoltán írta és állította színpadra. Az előadás bemutatója november 26-án lesz.

Venya, a seremetyevói kábelfektetési munkálatok egykori brigádvezetője, képzeletében legyeskedő angyalkái kíséretében vonatra száll a moszkvai Kurszki pályaudvaron. Lelke nyitott, szelleme szárnyal. Petuskiba készül, ahol a boldogság várja... És bőröndöcskéje zsúfolásig tömve színes sokféleségben tündöklő, magas alkoholtartalmú italkülönlegességekkel... – olvasható a színlapon.

moszkva.png                                            Forrás: Thália Színház

A Moszkva–Petuski az új orosz irodalom egy groteszk-realista kisregénye. A szerzője, Jerofejev a Lomonoszov Egyetemre járt, ahonnan miután kirúgták, kőművesként, vakolómunkásként és kábelfektetőként dolgozott. Ebben az időszakban, saját tapasztalataiból merítve írta meg a Moszkva-Petuskit. Az orosz alkoholizmusról látomásos látleletet adó  kisregény a Szovjetunióban szamizdatként terjedt, végül Párizsban adták ki 1977-ben. „A Moszkva–Petuski első kiadása mindössze egy példányban jelent meg, és hamar elkelt”- írta erről a rá jellemző ironikus humorával a szerző.

Az előadási Vári Erzsébet fordításának felhasználásával készült. A főszerepét a rendező, Tamási Zoltán játssza, képzeletbeli angyalkáit Fodor Annamária és Tóth Eszter alakítják.

A Moszkva-Petuski bemutatója november 26-án lesz a Thália Színház Arizona Stúdiójában. Ezt követően november 27-én, december 3-án és december 15-én is játsszák ugyanott, minden alkalommal este fél 8 órai kezdettel.

süti beállítások módosítása