Kortárs Előadóművészeti Fesztivál az RS9-ben

November 24. és 27. között, immár második alkalommal rendezik meg a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivált az RS9 Színházban.

A beérkező közel hatvan pályázatból az előzsűri döntése alapján tizenkilenc kortárs irodalmi adaptációra épülő színházi és zenei produkció került a versenyprogramba. A Fesztivált az RS9 három előadótermében, a Vallai Kertben (VII. Rumbach s. u 10.), az RS9 Színházteremben és a Fehér Teremben (VII. Rumbach S. u 9.) tartják.

A produkciókat háromtagú zsűri bírálja el. A zsűri elnöke Kőváry Katalin rendező, a két másik tag Lőkös Ildikó dramaturg és Stermeczky Zsolt Gábor kritikus. Mellettük a jegyet váltó nézők is szavazhatnak a közönségdíjra.

ederlezi.JPGEderlezi

A Vallai Péter-díj (a fődíj) 300.000 forint, a második helyezett 200.000 forint, a harmadik helyezett és a közönségdíjas előadás egyenként 100.000 forint díjazásban részesül. Emellett mindegyik produkció fellépési lehetőséget kap az RS9 Színházban.

A fesztivállal a szervezők a teátrum egykori színésze, Vallai Péter, illetve egykori igazgatója és a fesztivál szellemi atyja, Dobay Dezső előtt tisztelegnek.

A jegyár minden előadásra elővételben 1000 forint, melyet a jegy.hu-n, illetve személyesen a Rumbach Sebestyén utca 9-es szám alatt található jegyirodában vásárolhatnak meg, legkésőbb az előadásokat megelőző napig. A helyszínen, az előadások előtt korlátozott számban kaphatók jegyek, 1500 forintért. Mivel mind a három előadótér befogadóképessége korlátozott, ezért minden előadásra legfeljebb 50 jegyet vásárolhatnak meg a nézők.

A versenyműsor programja

 

1. NAP – 2016. NOVEMBER 24.

16 óra, Vallai Kert - Jónás könyve, Török Sophie előadásában
Babits Mihály halálának 75. évfordulója okán (is)
a Theaterrepublik Ungarn előadása

Babits Mihály Jónás könyve és Jónás imája című művét Török Sophie adja elő, a beteg költővel karöltve, egy különös drámajáték, házastársi rítus keretében, ahol Babits a próféta, Török Sophie pedig a kinyilatkoztató isten. Ketten játsszák el a Jónás könyvét, de többet is megmutatnak a szövegből: hagyják, hogy az allegorikus mű felfedje magát, és helyet kapjon benne mind a történelem, mind magánéletük.

Török Sophie: Kéner Gabriella
Babits Mihály: Báhner Péter
Rendező: Kaj Ádám

18:30, Színházterem - Koronázás
az Utolsó Vonal Művészeti Alapítvány előadása

Marek Modzelewski kortárs lengyel író darabja, a Koronázás abszurd játék egy részben …másrészben a társadalmi elvárásokhoz való kényszeredett igazodás drámája. A szeszélyes játék a férfi-női szerepek hagyományos, illetve modern felfogásának problematikáját boncolgatja. A darab főszereplője, Macek, a harminc éves orvos és amatőr fotográfus élete zátonyra futott. Alkoholista apja, elsárkányosodott anyja, bigott katolikus felesége, pénzéhes szeretője egyaránt az ő támogatására várnak.

Rendező: Erdélyi Dániel

20:00, Vallai Kert - Hamletman!
a Neptun Brigád előadása

Az előadás végig megy a történeten, és a főbb hamleti problémákat érinti: titok, bűn, tett vagy nem tett, szakítás, csalódás, stb. Az alkotók meglátása szerint a látottak a darabot nem ismerve is élvezetes élményt szerez a nézőknek, hiszen van az előadásban bábozás, színes, változatos  karakterek elevenednek meg, amik a könnyebb megértést szolgálják. A játék végére úgy tűnhet, hogy Hamlet fejében játszódik le minden történés, ami még erősebbé teszi hóbortosságát, magányát. Az előadás ennek ellenére sok humorral van előadva.

Színész: Baksa Imre
Shakespeare szelleme: Kállay Géza egyetemi tanár

hamletman.JPG

 

2. NAP – 2016. NOVEMBER 25.

 

17:00, Színházterem - 1914/1915/1916
a Mándy Ildikó Társulat előadása

Mándy Ildikó táncos-koreográfus társulatával egy négy éven át tartó előadássorozatot tervezett, hogy emléket állítson a már-már teljesen elfeledett, húszmillió áldozatot követelő, Nagy Háborúnak.

Rendező, koreográfus: Mándy Ildikó

18:30, Vallai Kert - A szereplő neve: Nóra
a Placc Point Group előadása
egyszemélyes játék több személynek Elfriede Jelinek ötlete alapján, Henrik Ibsen műve után

Nórát az ibseni (hagyomány)körből kilépve látjuk, ismerhetjük meg, ahogy önmagába zárva próbál meg érvényesülést nyerni önmaga számára maga által. Önmagával folytatott dialógus és analizálás az út. Célja nem sok, vagy éppen nem kevés: megtalálni azt az emberi részt önmagában, amivel működni képes. Ha Nóra író lenne, most írói válságban szenvedne, ha Nóra egy multinacionális cég igazgatónője lenne, képes lenne ugyan az irányításra, de egy száraz, folyamatosan lefogyó, éjszakánként a whisky és a drog mámorában zokogó, lefolyt sminkű bárki lenne. Ha Nóra pap lenne, nem tudna imádkozni istenéhez, mert nem találja a hozzá vezető utat. De Nóra egyik sem, vagy éppen ezért mindegyik.

Játssza: Dobra Mária
Rendező: Oláh-Horváth Sári

20:00, Fehér Terem - Hangember duó: 18+
a Hangember Duó koncertje

18+ című koncertjükkel betekintést szeretnének nyújtani két, a felnőttkor küszöbén álló gyerek?/kamasz?/fiatal? lelkébe és cenzúrázatlan, még gyermekien őszinte gondolatai közé, visszatekintve a gyerek- és előre a felnőttkor felé. Mindezt megzenésített verseken és saját szerzeményeinken keresztül.

Zenél: Horváth András és Szántó Marcell

 

3. NAP – 2016. NOVEMBER 26.

10:00, Színházterem - Borsógörgető
a Nemes Nagy Ágnes Színészképzés végzős hallgatóinak előadása

A történet egy XXI. századi moralitásjáték. Egy fiú története, akit az Ördög megvásárol szüleitől, hogy a rosszra csábíthassa. A Fiú tehetséges tanítványnak bizonyul, de megjelenik Szenteske, hogy megpróbálja őt a Jó útra téríteni. Különös harc kezdődik meg ezzel a Fiú lelkéért. Mindeközben Borsógörgető a szeretetért görget.

Látvány, rendezés: Jakob Nóra

borsogorgeto.JPG

13:00, Színházterem - Ederlezi
Maczák Ibolya és Haragonics Zalán előadása

Ederlezi ünnepén hagyományosan az életről, a halálról, az újjászületésről és a szerelemről emlékeznek meg. Ekkor kezdődik a tavasz, ekkor kelnek útra a vándorok. Indulnia kell Perhannak is – és közben találkoznia gazdagsággal, szerelemmel, élettel és halállal. Döntenie álmokról, hűségről, becsületről. Ahogy valamennyiünknek.

Játssza: Haragonics Zalán
Rendezte: Maczák Ibolya

14:30, Vallai Kert - Ajtót nyitok
A Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház

A szonettkoszorú József Attila születésnapi köszöntője, ajándéka mesterének és barátjának Juhász Gyulának 40. születésnapjára. Az előadás a mesterszonett létrejöttét mutatja be a színész alkotófolyamatán keresztül, megfogalmazva ars poeticáját, bepillantást engedve legbelsőbb mikrokozmoszába. Vers-asszociációk – képek, gondolatok építkezése az alapoktól a „kulcsrakész” állapotig. Hálás köszönet érte, élőknek és elhunytaknak, a tanításért.

Előadja: Turi Bálint
Rendező: Csurulya Csongor

16:00, Színházterem - „… de mivel saját képmására teremtetett…”
színpadi etűd, Jónás Tamás verseire, a DESzínház előadásában

A DESZ -Alkalmi Társulat előadása impresszionisztikus tisztelgés Jónás Tamás cigány költő művészete előtt. Egy „ének a hideg tűzhöz” az önértékelés lélekromboló dilemmáiról, a tökéletességre vágyás belső késztetéséről és lehetetlenségéről, az emberi létben rejlő kegyetlenségről és fájdalomról. Ugyanakkor egy játékos derűkeresés is, hiszen „aki nem táncol, az pórul járhat”.

Játsszák: Bajzát Ágnes és Krivi Dóra
Rendezte: Lukovszki Judit

17:30, Vallai Kert - Útirajzok – Egy fiatalember visszaemlékezései

1848. február. Forradalom készülődik. Petőfi szavak helyett cselekedni akar. De hogyan vehetne részt a harcban erőt adó kabátja nélkül? Hazatér hát szülei egykori otthonába Szalkszentmártonra, hogy ottfelejtett atilláját magára öltse és úgy induljon a forradalomba. Attilája zsebében azonban rátalál régi naplójára és elmeséli egykori utazásainak élményeit. Még egyszer. Utoljára.

Játsszák: Jánosi Ferenc és Szemerédi Bernadett

19:00, Színházterem - Kinőtt szív
a Kőmag előadása

Szabó Imola Julianna Kinőtt szív című verspróza kötetének táncszínházi adaptációja az elfogadás küzdelmekkel, fájdalommal, dühvel, utálattal, sajnálattal, szeretettel, ürességgel, képtelenséggel, magánnyal, társakkal, – kinek mivel – kikövezett útját járja végig. Böröcz Petra flamenco táncos koreográfiájában keveredik az ősi és a modern: jelen van a flamenco szikkadt keménysége, a női princípium puhasága, a tradíció megkérdőjelezhetetlen érvénye és a modernitás állandó kétkedése. Az alkotók kísérleteznek a szöveggel: az írott szó és gondolat nem „csak” a tánc nyelvén nyeri el új jelentésrétegeit.

koreográfia, tánc: Böröcz Petra
tánc: Annamaria Aquistapace
tánc, ének: Váncza Dominika

20:30, Vallai Kert - Suttogók
az Andaxínház előadása

A Suttogók előadás József Attila verseibe való alámerülés. Befelé hallgatózás. Személyesség, közvetlenség, bensőséges csendekkel. Csupa irónia, kihívó gyengédség, az élet egyszerű igenlése. Éles és lázadó. Sejhaj. Közvetlen jelentés a máról, az egymásrautaltság érzéséről, a szabadságról. József Attila ismert és kevésbé ismert verseinek, belső hangjainak megidézése, ahogy a mostban bennünk rezdül.

Előadók: Hajduk Károly, Jászberényi Gábor, Kroó Balázs, Czitrom Ádám
Rendező: Zsalakovics Anikó

suttogok.JPGSuttogók

22:00, Színházterem - Horváth Balázs: Sorok, szavak, betűk…
dalok Parti Nagy Lajos verseire

2002-ben Rajk Judit felkérésére komponálta Horváth Balázs a dalciklust Parti Nagy versek alapján. A dalokban visszatükröződik a költő különböző formai formai játékok iránti érdeklődése, valamint az egymásra többféleképpen rímelő szavakkal, hangzókkal történő játéka. 

 

4. NAP – 2016. NOVEMBER 27.

 

13:00, Vallai Kert - „míg kék borosta serken a csöndre”
Fülöp Tamás előadása
Előadás Baka István verseiből

Az előadásban részletek hangzanak el Víg Mihály: Irimiás siralmai című hangjátékából, valamint Stefan Zweig: Ráhel perbe száll Istennel című novellájából.

14:30, Színházterem - Irina
a RÉV Színház előadása

Csehov novellák állnak össze egy csokorrá Kiss Csaba De mi lett a nővel című férfimeséjében, ami a RÉV Színház előadásában gyűrűzik tovább. A mese Irináról szól, a Nőről aki elérhetetlen, a Nőről, aki megfoghatatlan, a Nőről, aki ott sincs és mintha soha nem is lett volna soha igazából. Három férfi, nyolc történet és egy nő.

Rendező: Korányi Bálint

irina.JPG

16:00, Vallai Kert - Szemgödrében kihűlt ezüst
Verses-színházi zongoraest Erik Satie és Frédéric Chopin zeneműveivel; József Attila, Ady Endre, Zalán Tibor verseivel.

A kiindulási pontot Erik Satie zenéjének gyökerekig hatoló mélysége és egyszerűsége, valamint Frédéric Chopin műveinek zokogó virtuozitása adja. Ehhez párosul József Attila, Ady Endre és Zalán Tibor velőkig hatoló költészete. A fent említett szerzőkön kívül elhangzik még A. Scriabin, S. Rachmaninov, J. S. Bach, Villon, Rimbaud, Brecht, Peter Handke és Kovács Cohner Róbert egy-egy műve.

Előadók: Fóris Szilárd, zongoraművész és Menszátor Héresz Attila, színművész

17:30, Fehér Terem - Oké, madárzsoké!
a Kosbor Zenekar és Kárász Eszter előadása

A KOSBOR versalapú kamara világzenét vagyis WOR*D Music-ot játszik. Legújabb progresszív akusztikus lemezén a ma élő egyik legnagyobb magyar költő, a posztmodern-avantgárd TANDORI DEZSŐ verseit zenésíti meg OKÉ, MADÁRZSOKÉ! címmel. Az ebből készült előadás azonban több mint koncert: zenés monodráma, melynek különlegessége, hogy Tandori Dezső világát - Vízivárost, a lóversenyt és a madarakat - KÁRÁSZ ESZTER közvetíti, az ő versmondása és a KOSBOR zenéje alkot egy szövetet.

oke_madar.JPG

19:00, Színházterem - A negyvenkettedik széken ülő nő
a Stúdió 13 előadása

"A negyvenkettedik széken ülő nő mai történet. Azokról szól, akiket mindenáron fel akar címkézni a társadalom, azokról, akik mindenáron meg akarják szerezni ezeket a címkéket. Legyél szép, jó, kedves, okos, erős, vidám, hibátlan, sikeres. Hogyan tud ezeknek az elvárásoknak megfelelni napjainkban egy nagyvárosi huszonéves lány? Milyen energiák, vágyak, érzések, hiedelmek mozgatják, honnan indul és hová jut? És mi többiek, mit veszünk észre mindebből? Egyáltalán: mit veszünk észre egymásból? Emberi viszonyaink milyen minőségűek? Egymás mellet vagyunk, vagy csak egymás mellett ülünk, társas magányban? Tallér Edina monodrámája számtalan kérdést vet fel, felkavaró és provokatív. Nem hagy békén, foglalkozni kell vele – mondta az előadásról Gerner Csaba, rendező

Rendezte: Gerner Csaba
Előadja: Tarsoly Krisztina

süti beállítások módosítása