Döntött az NKA a színházi lapok támogatásáról

A 2016-os évre megítélt kiegészítő támogatással több nyomtatott és online színházi folyóirat is lélegzethez jutott.

Az előzményekről:

 

Idén márciusban átalakult az NKA kuratóriumi rendszere: a színházi folyóiratok pályázatait a színházi kuratórium bírálja el, míg 2012 és 2016 között ezek a folyóirat-kollégiumhoz tartoztak. Így a több művészeti ággal is foglalkozó folyóiratok (mint például a Revizor vagy az Art7) nem tudtak a színházművészeti kollégiumhoz pályázni. Néhány folyóirat (mint a Színház vagy az Ellenfény) korábban három évre előre megszavazott támogatás alapján működhetett. Ez a kiemelt, hároméves támogatás azonban megszűnt.

ujsagok.jpgFotó: Justin Sullivan / Staff - Forrás: Getty Image

További változás, hogy a hattagú kuratóriumokba 2016-tól az MMA is delegál két tagot a minisztérium által delegált két tag, valamint a szakmai szervezetek két delegáltja mellé. A megújult kollégiumok májusban a korábbi évekhez képest nagyságrendekkel kisebb összegeket oszthattak szét a lottóbevételekből származó pénzből. A Színházművészeti Kollégium nyomtatott lapokra 18,7, online folyóiratokra pedig 9 millió forintot tudott szétosztani, míg a korábbi években csak a Színház vagy az Ellenfény 10 millió forint feletti összegeket kapott. Így a színházi lapok támogatása átlagosan a harmadára csökkent.

Ennek következtében több lap is a megszűnés szélére került. A Színház című folyóirat augusztusi és szeptemberi száma nem jelent meg, az Ellenfény 2016-ban egyáltalán nem jelentkezett nyomtatott kiadással, és az online orgánumok is vissza kellett, hogy fogják működésüket.

A kialakult helyzet ellen több szakmai szervezet is tiltakozott, így a Színházi Kritikusok Céhe, a Színházi Dramaturgok Céhe, a Független Előadó-művészeti Szövetség és a Magyar Színházi Társaság is. (A tiltakozás itt olvasható.)

Mindezek után az NKA Színházművészeti Kollégiuma pályázatot írt ki színházi lapok 2016. évi kiegészítő támogatására. A Csizmadia Tibor (elnök, a szakmai szervezetek delegáltja), Szabó László (szakmai szervezetek delegáltja), Császár Angela (az MMA delegáltja), Cseke Péter (az MMA delegáltja), Láposi Terka (miniszteri delegált), Lőrinczy György (miniszteri delegált) összetételű kollégium döntése alapján az alábbi lapok kaptak a 2016-os évre kiegészítő támogatást:

Nyomtatott színházi lapok:

Criticai Lapok 4 millió ft,
Ellenfény 4,315 millió ft,
Parallel  750 ezer ft,
Színház 2 millió ft.

Online színházi lapok:

Art7 színházi rovata 2,5 millió ft,
Szinhaz.hu 3,61 millió ft,
Revizor színházi írásai 3,85 millió ft,
Szinhaz.net  1,63 millió ft.

süti beállítások módosítása