Így szavaztak - egyenként - a kritikusok

A Színházi Kritikusok Céhe szeptemberben díjazta az elmúlt évad kritikusszemmel legkiemelkedőbb teljesítményeit. Most nyilvánossá váltak az egyéni szavazólapok is.

A Kritikus Céhnek jelenleg ötvenhárom tagja van. Közülük azok szavazhatnak a díjazottakra, akik az adott színházi évadban legalább 90 magyar nyelvű bemutatót láttak - vagyis a határon túli magyar színházakat is figyelik. Tizennégy kategóriában osztanak díjat: a legjobb új magyar drámát, előadást, rendezést, kommersz előadást, független színházi előadást, gyermek- és ifjúsági előadást, női és férfi főszereplőt, mellékszereplőt, díszletet, jelmezt, színházi zenét és a legtehetségesebb pályakezdőt kell kiválasztaniuk, és lehetőség van különdíj odaítélésére is.

a_nyugalom.jpgA nyugalom (Bányai Kelemen Barna, Kiss Bora)

Az elmúlt évad legjobb előadása a Bartis Attila regényéből készült A nyugalom lett, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatától, Radu Afrim rendezésében. Idén hatodik alkalommal életműdíjat is átadtak, amit Székely Gábor rendező kapott. A további díjazottak névsora itt található.

A kritikusdíjra szavazók minden kategóriában három jelöltre voksolhatnak. Az első helyért három, a másodikért kettő, a harmadikért egy pont jár. Az így összesített pontszámokból áll össze a végeredmény.

Idén huszonegy kritikus szavazott, a Színház folyóirat októberi számában pedig megjelentek az egyes szavazólapok is, a hozzájuk fűzött indokolással együtt. Az internetre is felkerült szavazólapokat itt olvashatják.

(Forrás: szinhaz.net) 

süti beállítások módosítása