Százéves, habzsoló matrónát játszik Jordán Tamás Szombathelyen

A Dédi és a Mágnás Miska bemutatójával futnak neki a decembernek Szombathelyen, Valló Péter illetve Mohácsi János rendezésében.

Buenos Aires külvárosában négy generáció lakna együtt békességben Don Carmelo, a köztiszteletben álló zöldségkereskedő öreg házában, a családot azonban folytonosan anyagi összeomlás fenyegeti. A bajok forrása az elpusztíthatatlan életerejű, csaknem százéves dédnagymama, akinek étvágya csillapíthatatlan: mindig rágnia kell valamit, így napi fogyasztása felér egy sáskajárással. Alighogy megvacsorázott, máris reggelizne, s bármely pillanatban képes patáliát csapni egy kis nassolnivalóért. Márpedig a hattagú família csakis a családfő jövedelméből gazdálkodhat, ezért a Dédi számukra valóságos sorscsapás. A túlélés egyetlen esélye: meg kell szabadulniuk tőle, de lehetőleg kíméletesen, hiszen mégiscsak ő mindnyájuk ősanyja. Jobbnál jobb terveket dolgoznak ki az eltávolítására – de vajon beválik-e valamelyik?

dedi.jpg                           Jordán Tamás (fotó: Mészáros Zsolt)

A jelenleg nyolcvankettedik évét taposó, neves argentin szerző 1977-ben írta ezt a képtelen komédiát, amely nagy nemzetközi sikert aratott, jelenleg is számos színház játssza világszerte. A farkaséhségű matróna hálás szerepét gyakran szokták férfiakra osztani, így a szombathelyi előadás is ezt a hagyományt követi: Valló Péter rendezésében Jordán Tamás alakítja a démonikus öregasszonyt.

A további szerepekben Kiss Mari, Endrődy Krisztián, Bálint Éva, Bajomi Nagy György, Hartai Petra és Trokán Péter lesz látható az előadásban, amelyet december 2-án mutatnak be Valló Péter rendezésében.

A december 9-i bemutató a jól ismert operett mai átirata lesz, a Mohácsi testvérek, Geszti Péter és Kovács Márton átdolgozásában, Mohácsi János rendezésében.

magnas.jpg      Mágnás Miska próbafotó középen Mertz Tiborral (fotó: Mészáros Zsolt)

"Képzeljünk el egy egészen más világot. Egy olyan régi Magyarországot, ahol a gazdag és politikailag befolyásos emberek bármit megtehetnek, és nem vonják őket anyagilag, se erkölcsileg felelősségre. Ahol grandiózus állami beruházások nem a nemzet, hanem a helyi kiskirályok önös érdekeit szolgálják. De még elképesztőbb: egy olyan Magyarországot, ahol vannak megvesztegethető emberek, ahol egy suttyó parasztból egy este alatt ünnepelt mágnás lehet, és ahol nem az számít, hogy ki vagy, hanem hogy honnan jöttél. Rágondolni is rossz. Ne is gondoljunk rá – de egy fergetegesen vidám este erejéig érdemes belepillantani" - így szól a színlap.

A főbb szerepekben Edvi Henriettát, Bányai Kelemen Barnát és Bánfalvi Esztert láthatja a közönség.

(Forrás: Weöres Sándor Színház)

süti beállítások módosítása