„Egy társasházban ötvenszer bizarrabb dolgok történnek”

A Tünet Együttes Négy fal között, avagy zárt ajtók, tárt lábak című darabjáról és a tabuként kezelt szexualitásról beszélt Szalontay Tünde a Pepita Magazinnak.

A Jurányi Házban nemrég bemutatott előadás egy családon keresztül, a nézőkhöz képest is testközelben beszél a szexualitásról. Az alkotók Fritz Kahn A szerelem iskolája című könyvéből indultak ki, ami az 1950-es években egyenesen forradalminak számított, mára azonban már szolid olvasmány.

Az előadás születéséről Szalontay Tünde elmondta, hogy "Ördög Tamás (a rendező - a szerk.) az említett könyvből választott ki bizonyos részeket, amiket aztán különböző improvizációs jeleneteken keresztül vittünk színpadra. Közben alakult ki, hogy legjobban, egy család által tudjuk bemutatni a tabu témákat. (...) A sztori ott kezdődik, hogy az édesanya az új szerelmével tartja éppen a napi edzését. A karakterem éppen abban az időszakban van, hogy szeretne újjászületni testileg és lelkileg is, a fitnesz edző pasija (Szász Dániel játssza - a szerk.) által. Ebben a kapcsolatban érzi azt, hogy újra fiatal lehet."

negy_fal.JPGFurulyás Dóra, Szalontay Tünde, Székely Rozi, Szász Dániel (fotó: Toldy Miklós)

A családhoz tartozik meg az anyjához visszaköltözött, harminc körüli lány (Székely Rozi játssza), akinek nincsenek valós kapcsolatai, ezért a telefonszexbe menekül, valamint az anya várandós húga (Furulyás Dóra) is annak férjével (Czakó Máté). A lakást idéző színpadi térben párhuzamos jelenetek zajlanak.

Arra a kérdésre, hogy mennyire volt cél a közönség sokkolása a meztelen jelenetekkel, így válaszolt: "Nem ez volt a fő célunk. Számunkra a témaválasztás volt fontos. (...) Meg akarjuk tanítani, hogy ne féljünk erről a témáról beszélni, hiszen ez a világ természetesebb dolga. Azt gondolom, hogy ha átláthatnánk egy társasház falain, ötvenszer bizarrabb dolgokkal találkozhatnánk, mint amit bemutattunk."

A teljes interjú a Pepita Magazinban, itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása