A PLACCC Fesztivál pályázatot írt ki

A kiírás nemzetközi workshopon való részvételre és köztéri művészeti alkotás megvalósítására vonatkozik.

A PLACCC Fesztivált szervező Artopolis Egyesület és a norvégiai Moss-ban működő Scenekunst Østfold az EGT Alap – Norvég Alap támogatásával valósítja meg 2016 ősz és 2017 tavasz között a PICTURE Budapest – Østfold (Post-Industrialized Creative Transformations and Unpredictably Reciprocal Experiments) című projektjét.

Időpont

A projekt négy szakaszban valósul meg:

- 2017. február 13-17: szeminárum és előkészítő workshop Moss-ban
- 2017. február 20-24: szeminárum és előkészítő workshop Budapesten (Csepelen)
- 2017. március 21-30. workshop és projektprezentáció Moss-ban
- 2017. április 13-22. workshop és projektprezentáció Budapesten (Csepelen)

Pályázók köre

A projektben 5 magyar és 5 norvég alkotó / alkotócsoport vesz részt.

Olyan egyéni alkotók, továbbá maximum 3 fős alkotócsoportok jelentkezését várják, akik

  • nyitottak a köztéri és helyszínspecifikus alkotásra,
  • nyitottak egy adott városnegyed fizikai, társadalmi, kulturális, gazdasági kontextusának kutatásán alapuló művészeti alkotásra,
  • az önálló alkotási folyamatot szívesen ötvözik más (magyar és norvég) művészekkel folytatott műhelymunkával,
  • vállalják, hogy a workshopok végén nyilvánosan bemutatják alkotásaikat,
  • biztos angol nyelvtudással rendelkeznek.

 

Megvalósítás

A szervezők vállalják:

- tiszteletdíj a projektben való részvételért,
- a nemzetközi utazás, a norvégiai szállás és étkezés költségeinek fedezése,
- a workshopok során születő és tavasszal bemutatott projektekhez limitált anyagköltség-keret és technikai támogatás,
- az alkotófolyamat és a projektbemutató fotó- és videódokumentációja.

Jelentkezés

Jelentkezni a következő angol nyelvű dokumentumok benyújtásával lehet:

- szakmai önéletrajz,
- korábbi munkák referenciája (weboldal link vagy digitális portfólió),
- motivációs levél,
- nyilatkozat arra vonatkozólag, hogy a jelentkező a projekt mind a négy szakaszában részt tud venni (az időbeli ütközés nem jelent automatikus kizárást a pályázatból, ezért kérik az érdeklődőket, hogy amennyiben a projekt bármelyik szakászával kapcsolatban időbeli ütközés merül fel, a jelentkezés benyújtása előtt emailben vegyék fel a kapcsolatot a szervezőkkel a megadott email-címen).

A szervezők 2016. november 14. és 27. között emailben válaszolnak a felmerülő kérdésekre (a placcc.organiser@gmail.com email-címen).

Jelentkezni ugyancsak a placcc.organiser@gmail.com email-címen lehet 2016. december 4-ig.

A beérkezett pályázatokról a PLACCC Fesztivál művészeti kuratóriuma és az Scenekunst Østfold művészeti tanácsadója közösen dönt.

A projektről bővebben

A PICTURE Budapest – Østfold egy interdiszciplináris művészeti és kutatási projekt, amely a budapesti PLACCC Fesztivál / Artopolis Egyesület és a norvégiai Scenekunst Østfold kezdeményezésében és szervezésében valósul meg.

A művészeti és kutatási projekt hosszútávú célja, hogy feltérképezzék, milyen lehetőségek rejlenek művészek és más szektorbeli partnerek (várostervezők, építészek, szociológusok, ingatlanfejlesztők) együttműködésében (poszt-)indusztriális városnegyedekben, valamint azt vizsgálják, hogy a művészi beavatkozások milyen szerepet játszhatnak egy adott köztér újra-definiálásában és rehabilitálásában.

 

A pályázat kiírói fontosnak érzik, hogy megtalálják az egyensúlyt a művészi projekteknek a művészeten túl betöltött lehetséges szerepének kutatása, valamint az indusztriális környezet nyújtotta művészi inspiráció keresése között. A helyszínek (Csepel és Moss) tehát egyszerre szolgálnak kutatási terepként és művészeti inspirációként a közreműködő művészek számára.

 

A projektet blogon dokumentálják, továbbá a program végén egy kiadványt jelentetnek meg, amelyben egy magyar és egy norvég újságíró közösen foglalja össze a projekt folyamatát és eredményeit.

 

A magyar és a norvég partner kapcsolata egy már létező együttműködésre épül, hiszen mindkét szervezet a nemzetközi IN SITU (European Network for Artistic Creation for Public Space) hálózat tagja, így a PICTURE projektben való részvétel a művészek számára e nemzetközi hálózat munkájába történő bekapcsolódás lehetőségét is magában rejti.

 

süti beállítások módosítása