Új játszóhely nyílt a függetleneknek a Belvárosban

A nagymező utcai Mozsár Kávézó emeletén kialakított Mozsár Műhelyben független alkotók oszthatják meg a világgal, amit fontosnak tartanak.

A hely ars poeticája modern teátrumot ígér egy kis csavarral: Budapesten, a Nagymező utca környékén színházat alapítani olyan, mint vizet vinni a tengerbe. Sokféle műfajú és státuszú színház található itt: két kilométeren belül elérhető szinte minden műfaj és stílus. A Mozsár Műhely megálmodói itt, ebben a fantasztikus forgatagban hoztak létre egy olyan színteret, amely mégis újat tud kínálni, mutatni, mert a színház ma már túllép az egyszerű interpretáción. A jó előadás formailag nyitott, tartalmában sokféle, megvalósításában kommunikatív, hatásában maradandó. Mindezek együtt, egyes elemeinek súlyát előadásonként, produkciónként speciálisan meghatározva jöhet létre valami, ami színház, de mégis más. Ők ezt vállalták.

mozsar_karnyone.JPGBarna Zsombor, Feczesin Kristóf és Szántó Balázs a Karnyóné imázsfotóján

Az alkotók pályázati úton nyerhetnek lehetőséget előadásaik bemutatására. Az első pályázatot nyáron írta ki a Független Színházművészetért Alapítvány mint a Mozsár Műhely üzemeltetője, melyen a 2016/2017-es évad bemutatóit választotta ki a szakmai zsűri. Az első négy győztes még decemberben bemutatkozik az új játszóhelyen, melyből három megvalósítását, a Manna Produkció mint színházi produkciós szervezet támogatja, a negyedik előadás az Art Előadó-művészeti Nonprofit Kft. és a Figurina Kulturális Egyesület közös produkciójaként kerül bemutatásra.

Csokonai Vitéz Mihály Karnyónéját Szilágyi Bálint állítja színpadra Feczesin Kristóf, Szántó Balázs eh. és Barna Zsombor eh. szereplésével.

Amikor nyakunkba szakadnak a gondok és fojtogat a bánat, miből merítsünk erőt a folytatáshoz? A megoldás legtöbbször meglepő módon jelentkezik. Karnyónénak a segítség egy mókus formájában jött el. A férjét évek óta nem látta, egyedül maradt fogyatékos fiával. A férfi, akiben bízott, átverte. Súlyos anyagi gondokkal küzdött. De Karnyóné nem csak hogy túlélte, hanem meg is találta a kiutat a reménytelenségből és most már azt mondja, az élet mégis csak szép - olvasható a színlapon.

Az előadás bemutatója december 4., ezután december 5-én, 19-én és 29-én is látható a Mozsár Műhelyben, este fél 8 órától.

Török Fruzsina Szépkisnap címmel rendezi meg Dennis Lumbord egyszemélyes színdarabját, amelyet Szirtes Balázs fordított le és ő maga játszik.

mozsar_szep.JPG                  Szirtes Balázs a Szépkisnap imázsfotóján

Eddie negyven körüli férfi. Boldog férj és apa, imádja a két gyerekét, Bobbyt és a kis Katie-t. Egy szép napon óriási gubancba keveredik. Kérdés, hogy valaha is kiheveri-e ő és a család az esetet. Erről mesél Eddie, bár sok humorral, de néha mégis szívszorítóan. Arról a szép kis napról…- olvasható az előadás fülszövegében.

A Szépkisnapot december 6-án mutatják be, majd december 20-án is láthatjuk, mindkét alkalommal este fél 8 órakor.

Beszélő levelek címmel minden hónapban híres emberek, történelmi személyek, ismert művészek életébe pillanthatunk bele leveleiken keresztül, Nyáry Krisztián házigazda és hat előadóművész közreműködésével, valamint zenei kísérettel. A következő, december 10-ei alkalom fellépői Dósa Mátyás, Herczeg Tamás, Seress Zoltán, Szorcsik Kriszta, Szikszai Rémusz és Vándor Éva lesznek.

Vajon hogyan utasított rendre Frank Sinatra egy szemtelen újságírót? Miért szakított Josephine Napóleonnal? Milyen volt a Rolling Stones fogadtatása Fiji szigetén? És hogyan búcsúzott Alain Delon szerelmétől, Romy Schneidertől? Mindezekre és még számos más titokra fény derül a Beszélő levelek decemberi előadásán – ajánlják az este a szervezők.

A Kortalan kortárs címmel induló sorozat felütéseként három színésznő, Fodor Annamária, Herczeg Adrienn és Járó Zsuzsa játszik kortárs szerzők egy témára válogatott szövegeivel. A szövegek szerzői: Szabó T. Anna, Tóth Kriszta, Szentesi Éva, Kormos Anett, Dragomán György és Péterfy-Novák Éva. A második részben egy meghívott vendéggel beszélgetnek, a december 14-ei alkalommal például többek között a botrányról. Az est vendége Bercsényi Péter báb- és színművész.

mozsar_kortalan.JPGJáró Zsuzsa, Herczeg Adrienn és Fodor Annamária

A Puha vagy banya című előadás Siklósi Gábor rendezésében Fers Klára (aki egyben az átirat szerzője) és a rendező előadásában egy bábjáték keretén belül gondolja újra Jancsi és Juliska történetét. Az alkotók a tartalom mai korhoz való igazítása mellett egy szokatlan bábtechnikával is meglepnek minket - mézeskalács figurákkal adják elő a mesét. Szándékuk szerint ez a forma „játékosan vezeti rá a gyerekeket olyan fogalmakra, mint a gonoszság, jó szándékból elkövetett veszélyeztetés, gyermeki okosság és talpraesettség”. Az előadást elsősorban a 3-10 év közötti korosztálynak ajánlják.

Az előadás bemutatója december 28-án este lesz a Mozsár Műhelyben.

További információk a Mozsár Műhely FB-oldalán találhatók.

(Forrás: Manna Produkció)

süti beállítások módosítása