„A minőség ünnepe”- Kolozsváron is siker volt az Egy őrült naplója

Bodó Viktor rendezése Keresztes Tamással a címszerepben külföldi közegben is debütált az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

A romániai bemutatóra november 28-án került sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében kétévente megrendezett Interferenciák programjában.

A 11 napos fesztivál idei műsorába 14 országból összesen 22 produkció kapott meghívást, Luxemburgtól Dél-Koreáig.  Az eseménysorozat mottója ebben az évben az idegenség, amit a meghívott előadások különféle szempontok szerint igyekeznek körüljárni. Az Egy őrült naplója című előadást – amely két alkalommal, angol és román feliratokkal volt látható – a közönség, a szakma, a nemzetközi vendégek és a kritikusok is egyaránt nagy lelkesedéssel fogadták. „Egy minden pillanatában izgalmas, lebilincselő előadás. Csak és kizárólag szuperlatívuszokban érdemes beszélni a színészi játékról, amely nagyszerűen fogja össze a zene és a hangok, a díszlet és a szöveg jól megkomponált egységét” – írja a Szabadsag.ro újságírója, Ferencz Zsolt.

06_interferences_bi-9079.jpgVisky András, Orlai Tibor és Keresztes Tamás az előadásról tartott beszélgetésen

Lovassy Cseh Tamás a Játéktérben közölt beszámolójában két előadást emelt ki az első öt nap programjából mint a "minőség ünnepét", az egyik (Az Ernelláék Farkaséknál mellett) az Egy őrült naplója volt. "Az Egy őrült naplójában egymagában szereplő Keresztes Tamás játékáról csak szuperlatívuszokban érdemes beszélni" - írta, és azt is kiemelte, hogy a produkció átgondolt érzékenységgel kialakított világot mutatott be. 

A bemutató másnapján Tompa Gábor, a Kolozsvári Magyar Színház igazgatója és Visky András, az Interferenciák fesztivál művészeti tanácsadója Orlai Tibor producerrel és Keresztes Tamással beszélgetett az előadás produkciós hátteréről és az alkotás folyamatáról egy szakmai program keretében.

Korábban mi is részletesen foglalkoztunk a darab híres színpadi megvalósításaival, köztük ezzel az előadással is: "Mit eredményez a szélsőséges önkontroll és annak elvesztése? Mivé torzít az elfojtás függetlenül attól, hogy azt mi kényszerítjük magunkra vagy valaki más, netán a társadalmi normák? Hogyan tud korlátozni és elnyom a hatalom az élet minden területén, ha nem tartozunk a kiválasztottak közé? Van-e kiút ebből a labirintusból, vagy csak a megváltó őrületbe tudunk menekülni? Nem az a hurráoptimista problémafelvetés, és akkor még hol vannak a lehetséges válaszok… Nézzék meg az előadást, közben csodálják Keresztest looperrel és looper nélkül, utána pedig gondolkozzanak el" - írtuk itt.

Az Egy őrült naplója továbbra is látható Budapesten a Jurányi Házban, ám a decemberi, januári és februári előadásaira már nem lehet jegyeket kapni, ezért érdemes a márciusi műsorkiírást figyelemmel kísérni.

(Forrás: szinhaz.hu, Orlai Produkció)

 

 

süti beállítások módosítása