Mi lett volna, ha Jézus rappernek születik

Hogyan lesz a Hegyi beszédből koncertszínház műanyag térelemekkel? - Szilágyi Bálint rendező mesél erről. 

Viripajev Oxigén című darabja a Hegyi beszédből és a levegőtlenségből indul ki, Szilágyi Bálint ezt élő elektronikus zenével és a Nylon Group tagjaival állítja színpadra.

Szilágyi Bálint negyedéves bábrendező hallgató az egyik legtermékenyebb fiatal rendező. Még tavaly fordította le Jens Raschke regényét és rendezte meg belőle Prohászka Fanni szereplésével az Alszanak a halak? című monodrámát, illetve Donizetti: Bolondokháza című operáját állította színpadra az Operaházban. A 2016-os évet A köpenicki kapitány fordításával és Ódry színpadi megrendezésével indította, majd a Rosalie elmegy meghalni című előadást készítette a Stúdió K-ban, ezután Zsótér Sándorral, valamint Eke Angélával állította színpadra Az aranjuezi szép napokat a Bethlen Téri Színházban, holnapután Karnyóné-rendezése lesz látható a Mozsár Műhelyben.  Ma este pedig a Kortárs Drámafesztivál keretén belül mutatják be Oxigén című rendezését. Holnap angol feliratozással is látható az előadás a KDF-en.

oxi.jpgEke Angéla és Márkus Sándor az Oxigén előadásában (fotó: Noval Goya)

Hogyan akadt Viripajev Oxigén című műve a kezedbe?

A Kortárs Drámafesztivál kért fel a munkára. Előtte nem is hallottam Viripajevről.

Oroszországban nagy kultusza van a szerzőnek, Magyarországon kevésbé ismert. A színház szent őrültjének tartják, aki nem kevesebbet állít, mint hogy egy új színházi irányzatot talált ki, a gyónásét, mellyel az orosz dráma metafizikai dimenziót próbálja meg újra felidézni. Mit gondolsz a szerzőről, a darabról?

szilagyi_ribarszkiviktoria.jpgTöbbszörösen is fehér hollónak tartom. Igazi drámaíró, aki tényleg színházban gondolkodik. Ezt a fajta szerzőt sajnos ma már a kihalás fenyegeti. Hitelesen beszél a metafizikáról, nincs benne blaszfémia, de téríteni sem akar. Az Oxigén Jézus hegyi beszédének egyes részleteit ragadja meg, és indít el belőlük szabad asszociációt – mindegyikkel arra a következtetésre jut, hogy a világ nem olyan, hogy helyesen lehessen benne élni.

         (Szilágyi Bálint - fotó: Ribarszki Viktória)

Az orosz ősbemutatót Rizsakov rendezte a Teatr.doc pincéjében. A magyar előadás az Anker’tben lesz látható, ráadásul érdekes műfaji megjelöléssel. Hogy esett erre a formára a választásod?

Ez egy zenés darab. Nem jelenetekből, hanem trackekből áll, mint egy lemez. A szöveg is inkább hasonlít dalszövegre, mint valódi párbeszédre. Az élő elektronikus zene pedig elengedhetetlen része: Dj Sanyi és Adam Salman alkotta meg az előadás különleges zenei világát. Eke Angéla és Márkus Sanyi a Nylon Groupban már megmutatta, hogy remek képeket tudnak komponálni: Sanyi volt az előadás látványtervezője, Angéla pedig a ruhákat találta ki. Igazi csapatmunka volt.

Milyen lesz az előadás? 

Szokatlan és szemtelen. Amilyen Viripajev drámája is. Megmutatjuk a nézőknek, mi lett volna, ha Jézus rappernek születik.  

(Forrás: Kortárs Drámafesztivál)

süti beállítások módosítása