Ötödik pecsét – A döntés drámáját mutatják be Zalaegerszegen

Sánta Ferenc regénye 1944-ben, a nyilas korszak végnapjaiban játszódik. Az átiratot Csiszár Imre állítja színpadra a Hevesi Sándor Színházban.

Egy kiskocsmában a törzsvendégek (egy könyvügynök, egy órás és egy asztalos) és a kocsmáros összegyűlnek. Isznak és beszélgetnek. Abban bíznak, hogy észrevétlenül átvészelhetik a háborút. A filozofálás közepette beleütköznek egy kérdésbe, amely egész éjszaka nem hagyja őket nyugodni: Tomoceuszkakatiti vagy Gyugyu?

otodik.JPG(próbafotó - forrás: Hevesi Sándor Színház)

Tomoceuszkakatiti egy könyörtelen zsarnok, Lucs-Lucs sziget fejedelme. A paradicsomi szigeten él Gyugyu, a tisztességes rabszolga. Gyugyu nap mint nap ki van szolgáltatva a fejedelem kegyetlenkedéseinek. Gyurica, az órás azon vacillál, hogyha halála után módja volna feltámadni, kinek a sorsát választaná: a zsarnokét vagy a rabszolgáét. Nincs más opció. Mindenkinek választania kell. Ekkor még nem is sejtik, hogy az elméleti kérdésre rövid időn belül már tettekkel kell felelniük.

 

A cím a Jelenések könyvére utal:
És mikor felnyitotta az ötödik pecsétet, látám az oltár alatt azoknak lelkeit, akik megölettek az Istennek beszédéért és a bizonyságtételért, amelyet kaptak. És kiáltának nagy szóval, mondván: Uram, te szent és igaz, meddig nem ítélsz még, és nem állasz bosszút a mi vérünkért azokon, akik a földön laknak? Akkor adatának azoknak egyenként fehér ruhák; és mondaték nékik, hogy még egy kevés ideig nyugodjanak, amíg beteljesedik mind az ő szolgatársaiknak, mind az ő atyjokfiainak száma, akiknek meg kell öletniök, amint ők is megölettek.”

otodikpecset_1.png

Sánta Ferenc regényét Hamvai Kornél írta színpadra. Az előadást Csiszár Imre rendezi, a főbb szerepeket Farkas Ignác, Bellus Attila, Kiss Ernő és Balogh Tamás játsszák.

Az Ötödik pecsét a december 9-ei bemutatót követően 10-én, 15-én, 16-án, 17-én, 19-én és 20-án látható a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, minden alkalommal este 7 órai kezdettel.

süti beállítások módosítása