Peter Brook a Trafóban

Peter Brook a huszadik század egyik legnagyobb hatású rendezője a Trafóba látogat Csatamező (Battlefield) című előadásával december 14-16-án.

Brook átformálta a műfajt; színházi rendezései, filmjei, színházelméleti írásai az egész világon ismertek és elismertek. A Budapestre érkező produkció a hindu eposz, a Mahabharata csatajelenete utáni pillanatát merevíti ki 70 percben. Az előadás előzménye egy harminc évvel ezelőtti, kilenc  órás előadás, amely az egész történetet színre vitte.

Peter Brook azzal hozott újdonságot majd hét évtizeddel ezelőtt, hogy szakítva a hagyománnyal lecsupaszította a színpadot, egyszerű, letisztult világot teremtett előadásaiban. A Trafóban megelevenedő csatamezején sem jelennek meg halott testek vagy fegyverek; a pusztítás és az események húsbavágó komolysága mégis megkérdőjelezhetetlen. A produkció korokon és kultúrákon ível át.

csata_1_simon_annand.jpgCsatamező (fotó: Simon Annand)

Brook Angliában kezdte munkásságát, volt a Royal Shakespeare Company rendezője, Iránban helyi művészekkel dolgozott kísérleti jellegű munkákkal, 1971 óta Párizsban él. Rendezett színházat, operát, filmet, írt tanulmányt, esszét. A szanszkrit legenda egészét adaptáló eredeti előadást, a Mahabharatát tíz éven át tartó intenzív munka előzte meg. A produkció valóban nemzetközi volt - indiai és japán szereplőkkel. A három évtizede készült előadás nemcsak egyedi stílusával váltott ki érdeklődést és ért el sikert, de azzal is, hogy a hindu kultúra alapművét becsatornázta az európai gondolkodásba.

Az új produkció az előzőhöz hasonlóan nemzetközi, Toshi Tsuchitori japán zeneszerző élő játéka mellett belga, francia, afrikai és angol színészek lépnek színpadra. Az adaptálásban és a rendezésben pedig Jean-Claude Carrière és Marie-Hélène Estienne francia alkotók voltak Brook segítségére.

csata_2_ok.jpgCsatamező (fotó: Simon Annand)

 „Elég, ha az egyik színész egy sárga takaróval megáll az egyenes derékkal a földön kuporgó, maga elé meredő társa mögött, elég, ha a szélesre tárt takarót finom mozdulattal összezárja a másik arca előtt, és máris többet – több elmúlást – élünk meg, mint egyetlen ember halálát.  Amikor galambról és a sólyomról szóló tanulságos történet kerül sorra, két vízszintesen tartott bambuszpálca szolgál mérlegül, két térdelő színész pedig a pálcára helyezett állal „méri ki” a galamb és az igazságos király súlyát. Az öt előadó magától értetődő plaszticitással műveli a szót és a zenét. Az arc, a tekintet, a mozdulat, a gesztus tisztaságában, elengedett koncentráltágában a történet." – írta Upor László az általa korábban látott előadásról.

Brook nem most látogat először Magyarországra, a 70-es években és 2009-ben járt már Budapesten.

Az előadáshoz kapcsolódóan  Dr. Wojtilla Gyula  egyetemi tanár tart bevezető kiselőadást Mahábhárata, India nemzeti eposza címmel december 15-én 18.30-kor a Trafóban.

A Csatamező című előadás december 14 és 15-én este 8 órától, december 16-án két alkalommal, délután 4 órakor és este 8 órától látható a Trafóban.

(Forrás: Trafó)

süti beállítások módosítása