Új előadást tervezünk, a régire emlékezve – III. Richard a Nemzetiben

Az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett III. Richard a Nemzeti Színházban lesz látható januárban, két alkalommal. Az alkotókat kérdeztük a részletekről.

A rendezőként ifj. Vidnyánszky Attilából, fordítóként és dramaturgként Vecsei Miklósból és Kovács Adrián zeneszerzőből álló alkotócsapat a gyulai Shakespeare Fesztiválon mutatta be a III. Richardot. Mindösszesen két alkalommal, mivel a tervezett harmadik előadást meghiúsította az időjárás. Aki ott nem látta, azóta nem láthatta.

ric_kiss_zoltan.jpgEszenyi Enikő, Trill Zsolt és Hegedűs D. Géza a III. Richard előadásában (fotók: Kiss Zoltán)

Sokáig az is kérdés volt, hogy a több színházból érkező színészeket és a gyulai Várszínpadra kalibrált előadást egyáltalán össze lehet-e hozni bárhol és bármikor is. Erre mostanra már megvan a felelet: az előadás január 10-én és 11-én látható lesz a Nemzeti Színházban. Az alkotókat kérdeztük, milyen további jövője lesz a III. Richardnak, és hogyan lehet színpadra állítani a gyulai Várszínpadra komponált produkciót a Nemzeti Színházban.  

ric_all_kiss_zoltan.jpgIfj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós megkeresésünkre elmondták, hogy amikor Gedeon József fesztiváligazgató annak idején felkérte őket egy Shakespeare- darab színre vitelére, a megtiszteltetés mellett annak is örültek, hogy így lehetőségük volt folytatni az egyetemi társakkal a munkát, és ezzel együtt – ahogy fogalmaztak - „olyan színészeket, mestereket szólíthatunk meg akiktől igazán sokat tanulhatunk. Szívügyünk az előadás, és most, hogy Gedeon József eltávozott, új értelmet is nyert”.

Elmesélték, hogy az előadás próbáit a Színművészeti Egyetemen kezdték, majd a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán folytatták. Arról is beszéltek, hogy már nyáron tervezték az előadás továbbjátszási lehetőségeit, amire most a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház együttműködésének köszönhetően nyílt lehetőségük.

Nem tudják pontosan megmondani, hogy milyen sűrűn tudják játszani az előadást akár a Nemzeti Színházban, akár máshol, mivel „bonyolult az egyeztetése”. Azt is elárulták, hogy reményeik szerint tudnak még dolgozni az előadáson, és szeretnék újra szabadtéren játszani.

Ez a bemutató a szabad ég alatt a várban, esőben született meg. Új előadást tervezünk, a régire emlékezve” – mondták arról, hogyan lehet az előadást a Nemzeti Színházban színpadra állítani.

süti beállítások módosítása