Hét független alkotó 18 millió forintot kapott az idei Stafétán

Kilencven pályaműből került ki a hét produkció, amely a 2017-es évben a Staféta pályázat keretében megvalósulhat. Pass Andrea mesélt az így létrejövő előadásáról.

Budapest Főváros Önkormányzata 2016 őszén második alkalommal hirdette meg a Staféta pályázatot a tehetséggondozás és a független előadó-művészet támogatása érdekében. A tavalyi évhez hasonlóan a FÜGE Egyesület lebonyolításában írták ki, azonban az idei évtől nem meghívásos, hanem nyílt pályázat formájában. A projekt célja a fővárosi független színházi kezdeményezések támogatása oly módon, hogy az elmúlt években munkájukkal kitűnő, fiatal, pályakezdő színházi alkotók és alkotói csoportok számára biztosít további megmutatkozási lehetőséget és anyagi forrást.

napra2.jpgSztarenki Dóra és Kárpáti Pál a Napraforgó előadásában (forrás: Jurányi Ház)

A megadott határidőre a felhívásra kilencven – minden formai szempontnak megfelelő – pályamű érkezett. A felkért, kilenc főből álló szakmai konzulensi kör tizennégy pályázatot juttatott tovább a kuratórium részére. A kuratórium november végén megtartott ülésének eredményeképpen végül hét produkció valósulhat meg - szinte mindegyik 100 %-os támogatással - a 2017-es évben a Staféta keretében.

Idén Császi Ádám (3 millió Ft), a DNE Group - Juhász András és Szenteczki Zita - (3 millió Ft), Fekete Ádám (2 millió 652 ezer Ft), Mészáros Máté (2 millió Ft), Olasz Renátó (2 Millió 500 ezer), Pass Andrea (2 millió 900 ezer) és Vass Imre (1 millió 960 ezer Ft) elképzelése tud színpadra kerülni.

stafeta_all.JPGA hét pályázó, öt prózai és két táncos darabja öt különböző befogadói helyszínen (Szkéné Színház, MU Színház, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Ódry Színpad) valósulhat meg, összesen 18.012.000 Ft támogatással.

A december 8-ai Staféta Díjátadó Gálán a nyertes pályázók kihirdetése mellett a Főváros által kiosztásra került a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíja, amelyet Pass Andrea a Napraforgó című előadásért vehetett át. Emellett a közönségszavazatok alapján díjazásban részesült Kálmán Eszter A tó című produkcióért.

Pass Andreát kérdeztük a Staféta keretén belül létrejövő előadásról: „A cselekmény végig egy óvodában zajlik, ahol a gyerekek furcsa dolgokat kezdenek el játszani. A szülők nyomozásba fognak, hogy megtudják, kitől ered a bűnös játék. Négy szülő, négy gyerek és egy óvó néni. Egy egész kis Magyarország” – mondta el, miről fog szólni A bebújós című produkció. Az előadás szereplői Petrik Andrea, Szamosi Zsófia, Hámori Gabriella, Formán Bálint és Schruff Milán lesznek. A darab megírására a 2016-os Örkény István drámaíró pályázaton nyert támogatást.

És hogy mi adta az ötletet? „Hallottam egy történetet egy kisfiúról, aki zaklatta a csoporttársait. Utána olvastam, és kiderült, hogy ez egyre gyakoribb jelenség az óvódában. Jelenleg ez egy tabu téma, ezért is érdekelt. A gyerekek közötti játékokon keresztül nagyon szépen meg lehet mutatni a felnőttek, a szülők vétkeit. Íróként pedig igazi kihívás elkapni egy hat éves zsargonját.

(Forrás: FÜGE Egyesület, szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása