Emléktáblát avattak Garas Dezső színművész szülőházán Budapesten

„Vele léptem a Nemzeti színpadára, és ő velem lépett utoljára a Nemzeti színpadára” - mondta Törőcsik Mari az avatóünnepségen.  

Törőcsik Mari felidézte, hogy először Garas Dezsővel lépett a Nemzeti Színház színpadára, statisztáltak mint főiskolások Az ember tragédiája című előadásban, utoljára pedig a Jó estét nyár, jó estét szerelem című darabban játszottak együtt. „Köszönöm azoknak a színészeknek, akik eljöttek, mert mindannyian többet érdemlünk” - fogalmazott a nemzet színésze.

garas.JPGFotó: Kovács Tamás / MTI

„Mi, erzsébetvárosiak különösen közel érezhetjük magunkhoz, hiszen Garas, született Grósz Dezső 1934. december 9-én látta meg a napvilágot itt, az Alsó erdősor utca 10. szám alatt, s itt is lakott 1955-ig. Először egy földszinti szoba-konyhás udvari lakásban, azután az első emeleten egy kétszobás lakásban élt édesanyjával és két húgával. Keveset beszélt róla, mégis életre szóló traumát jelentett számára, hogy 1944-ben őt és családját is sárga csillag viselésére kötelezték” – mondta el az esemény kapcsán Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere.

Garas Dezső születésének 82. évfordulóján az emléktáblát Vattamány Zsolt, Ráday Mihály és a művész fia, Garas Dániel operatőr együtt avatta fel.

Az emléktábla avatáson Garas Dezső családja, tisztelői és számos művész megjelent, többek között Kende János, Gárdos Péter, Sándor Pál, Kern András, Balázsovits Lajos, Harkányi Endre, Molnár Piroska, Máté Gábor és Kulka János.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása