Nyolcadszor ítélte oda a közönség az Arany Medál-díjat

Ami a színházat illeti, a közönség idén Márton Andrást, Halász Juditot, Thuróczy Szabolcsot és Osváth Juditot díjazta. Megszólaltattuk a nyerteseket.

A kulturális közönségdíjat Mészáros Márton kulturális újságíró alapította, az idei a nyolcadik év, amikor a közönség döntött arról, hogy kik kapják az elismeréseket. 

arany_marton_buborekok_domolky.jpg        Márton András a Buborékok előadásában (fotó: Dömölky Dániel)

A legígéretesebb fiatal tehetség díját Osváth Judit, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója nyerte el, aki egyetemi vizsgaelőadásai közül a Sirályban (r: Zsótér Sándor) és a Kocsis Gergely által rendezett Válogatás című előadásban, az egyetemen túl az Örkény Színház Mesél a bécsi erdő, valamint a Forte Társulat és a Szkéné Színház Patkányok című produkciójában játszik.

A jövőbeli tervei kapcsán elmondta, hogy a diplomaszerzés évében jelenleg szinte teljes bizonytalanságban él, de tele van pozitív energiákkal: „Szeretnék minél többet dolgozni, igyekszem keresni a lehetőségeket és élni velük, és minél több alkotót megismerni”. A díjjal kapcsolatban arról is beszélt, hogy „ez egy olyan elismerés, amelyet örömmel fogadok és nagy megtiszteltetésnek veszek”.

arany_osvath.JPGOsváth Judit

Az év színésznője elismerést Halász Judit, Kossuth-díjas színművésznő kapta, aki számára a jelenleg játszott szerepei közül a Pesti Színházban bemutatott Audiencia Erzsébet királynője a  legfontosabb. Emellett nagyon  reméli, hogy az Asszony a fronton előadását is hamarosan ismét műsorára tűzheti a Vígszínház, amelyben szintén főszerepet alakít.

A közönség szavazati alapján kapott díjról elmondta, hogy mivel a közönségnek játszik, egy színész számára nincsen értékesebb kritika, mint amit a nézőktől kap – akár díj formájában, akár azáltal, hogy megveszi a jegyet az előadásaira.

arany_halasz_almasi_j_csaba.JPGHalász Judit az Audiencia című előadásban (fotó: Almási J. Csaba)

Az év színésze díjat idén Thuróczy Szabolcs, színművész veheti át, aki Pintér Béla rendezései mellett többek között A fajok eredete című előadásban játszik, illetve több filmben (Tiszta szívvel, Fehér isten) és filmsorozatban (Aranyélet) is láthatjuk őt. Következő színházi munkája Pintér Béla Szívszakadtig című rendezése, amit jövő februárban mutat be a társulat. 

Mint mondta, az eddigi nyertesek névsorát látva megtiszteltetés számára az elismerés. Aminek az értékét külön növeli a szemében, hogy azoktól kapja, akikről a színház és a film is szól.

thuroczysz_aranyelet_saghytimea.jpgThuróczy Szabolcs az Aranyéletben (fotó: Sághy Tímea)

Az év írója Németh Gábor, József Attila-díjas író, az év filmrendezője Till Attila műsorvezető, filmrendező lett.

A 2016-os év életműdíját Márton András, Jászai-díjas színművész nyerte el. Mint elmondta, havonta körülbelül tizenöt alkalommal lép színpadra. A Radnóti Színházban a Glembay ház, a Platonov és a Buborékok című előadásban játszik, A Vígszínház Házi Színpadán Az élet mint olyan, a Belvárosi Színház Római vakáció és a Mindent Éváról, a Rózsavölgyi Szalon Istenek tanácsa és a Táp színház Korrup Schőn produkciójában szerepel.

Mint elmondta, vannak a jövőre vonatkozó színházi elképzelései, de  azok még nincsenek olyan stádiumban, hogy beszélni lehetne róluk. A színészi mellet irodalmi pályára is lépett: „Mostanában jelent meg Karakterből című könyvem, a Corvina Kiadónál, és szívesen folytatnám az írást. Jelenleg egy regénnyel próbálkozom”. A díjat megtiszteltetésnek érzi, és külön értékessé teszi számára, hogy „nem a hivatalos „szakma felkentjei osztják ki”.

Az Arany Medál-díjakat idén is a Bethlen Téri Színházban megrendezett gálán vehetik át a nyertesek, amely december 13-án, kedden, délután 3 órakor kezdődik. Ennek keretén belül az idei győztesek egy-egy korábban díjazott pályatárstól veszik át az elismeréseket. A  műsor házigazdája Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser. A gálán zenész társaival fellép Várhegyi Lucas Palmira énekesnő. 

(Forrás: Bethlen Téri Színház)

süti beállítások módosítása