Tabudöngetés a Trafóban

A szeptemberi teltházas előadások után decemberben ismét látható a Trafóban a Tabu kollekció - egy divatkoncert a Soharóza kórustagjaiból alakult társulat előadásában.

Halas Dóra és Nagy Fruzsina, az előadás rendezői folyton újdonságot kereső művészek, akik most a divat, a zene és az előadóművészet határain átívelő produkciót alkottak meg közösen. Az előadó modellek a Soharóza kórustagjai, akik viagramaszkban, hullazsák ruhában vagy éppen repülőszerencsétlenség jelmezben hozzák virtuálisan és konkrétan is közelebb a közönséghez a kényes témákat.

tab4.jpgFotók: Szepesi Julianna

A szókimondó világ szereplői az intimitás tradícióit felrúgó kérdéseket sajátos humorral töltik meg: halálrevüket rendeznek, tisztelik a termékenységet, az őserőt vagy a harciasságot szimbolizáló menstruációs vért, egyaránt szembenéznek testi és lelki betegségekkel. Az előadás divatbemutatóból alakul összművészeti akcióvá, amihez a Kiss Ákos médiaművész és Bartha Márk sound designer megálmodta vizuális effektek és hanghatások kompozíciója biztosít atmoszférát.

Kiss Ákos olyan csapatokkal dolgozott már együtt, mint a Kiscsillag vagy a Kispál és a Borz. Bartha Márk korábbi országos beatbox bajnok, aki később a színház világában folytatta zeneszerzői munkásságát. A Hodworks-szel, a Táp Színházzal, a Szputnyik Hajózási Társasággal és az Örkény Színházzal is dolgozott már a művész.

tab6.jpg

„A Tabu kollekció a ’minden művészet’ posztmodern alaptézise szellemében röhögve rugdossa szét a színház (vagy bármilyen műnem) szentélyének falait, két kézzel bemutatva a finomkodásnak meg annak az innen nézve mindenképpen blőd gondolatnak, hogy létezne olyan dolog a világon, amit nem bír el a színpad” – írta az előadásról Kovács Bálint Indexen megjelent kritikájában

Nagy Fruzsina jelmeztervezőt elsősorban a test és a világ kapcsolata érdekli, legyen szó maszkról, sminkről, divatról vagy látványról. A Tabu kollekció nem az első olyan előadása, melyben rendezői szerepet is vállal: több önálló előadást is készített már a Trafóban. Az Álmok a szekrényből, a Recycle és a PESTIESTI mind az ő nevéhez köthetők. Jelmeztervezőként olyan neves hazai alkotóval dolgozott együtt (itthon és külföldön), mint Alföldi Róbert, Schilling Árpád, Bodó Viktor vagy Ascher Tamás. A Pécsi Országos Színházi Találkozón 2009-ben és 2013-ban elnyerte „A legjobb jelmez és maszk díját”, valamint közreműködött több, Színikritikusok díjával is kitüntetett előadásban is.

Halas Dóra Lantos Rezső-díjas karnagy, a Soharóza vezetője. Korábbi kutatási témája, doktori disszertációjának témája a kórus-improvizáció volt, ebből fejlődött ki mostanra egyfajta közösségi zeneszerzés-zeneszerkesztés. Csapatának tagjai civil énekesek, akik számos kísérletező, helyspecifikus zenei előadást hoztak létre az utóbbi években. Összművészeti produkciókra helyezik leginkább a hangsúlyt, legyen szó mozgásról, vetítésről, gasztronómiáról vagy jelen esetben divatról; zenéjüket minden alkalommal közös ötletelések, kutatások és kísérletezések útján hozzák létre. Felléptek már barlangban és erőműben, törökfürdőben és színházi előadásokon, bérházak udvarán és nemzetközi kórusversenyen. A Trafóban a Tabut megelőzően a Bélaműhellyel közös Karmesterjátékban láthattuk őket. 

(Forrás: Trafó)

süti beállítások módosítása