Apátlanul (Platonov) – Szász János ismét Kecskeméten rendez

A darabot a csehovi színház egyik kulcsművének tartják, amelyet Kecskeméten Szász János rendezésében mutat be a Katona József Színház, a címszerepben Kocsis Pállal.

Többször is rendezett már Szász János Kecskeméten. 2014-ben Molnár Ferenc A liliom című művét, 2010-ben Ljudmila Ulickaja Orosz lekvár című darabját, 2009-ben Csehov Három nővér című klasszikusát, 2008-ban a Bárka Színház és a kecskeméti teátrum közös előadásában a Sirályt állította ugyanitt színpadra.

A nézők jelenleg egyetlen Platonov előadást láthatnak Budapesten: a Radnóti Színház 2014. májusában mutatta be Alföldi Róbert rendezésében, a címszerepben László Zsolttal. 2015-ben a k2 Színház is műsorára tűzte, a Hátsó Kapuban játszották.

szasz_fidelio.jpg                                 Szász János (forrás: Fidelio)

Csehov még 20 éves sincs, amikor megírja a darabot. Majd fogja, és fiókjába teszi, sokáig senki sem tud róla. Sándor L. István 2007-ben megjelent elemzésében ezt írja a darabról: „ebben a legkorábbi Csehov-drámában a későbbi nagy művek legfontosabb motívumai mind megtalálhatók”. A Platonov kapcsán felmerülő kérdéseket pedig inkább a színház számára tartja gyümölcsözőek: „Olyanok ezek, amelyekre irodalmi elemzés helyett igazán a színházi előadások képesek válaszolni, életre keltve a figurákat, megteremtve azt a közeget, amelyben mozognak. Különösen azért tanulságosak a darab színházi olvasatai, fontosabbak, mint az irodalmi elemzései, mert az irodalomtörténet-írás és a színháztörténet igen eltérően értékeli a Platonovot. Az irodalomtörténet-írás legfeljebb történeti jelentőségét ismeri el, műalkotásként inkább megértő fanyalgással szemléli, a színháztörténet ellenben a darab vitalitásáról, művészi érvényességéről tanúskodik”.

szasz_2.jpg                                 Szász János (forrás: Fidelio)

A történet szereplői szokásos nyári örömünnepükre készülnek. Mindenki Platonovot, a közösség lelkeként számon tartott falusi tanítót várja, hogy kezdetét vegye a mulatság. Ám a férfi érkezésekor szembesül régi szerelme házasságkötésének tényével. Az önfeledt szórakozás, Platonov tréfái, a hosszú tél után megérdemelt felszabadultságérzés helyett elfojtott érzelmek, féktelen indulatok, ki nem mondott vallomások törnek elő - olvasható az előadás felvezetőjében.

A kecskeméti előadásban a címszerepet Kocsis Pál, Szását Hajdú Melinda, Vojnyicevát Bognár Gyöngyvér, Szofja Jegorovnát Märcz Fruzsina alakítja.

A bemutató 2017. január 7-én lesz a Ruszt Stúdió Színházban.

(Forrás: kecskeméti Katona József Színház, Szinház.hu)

süti beállítások módosítása