Az L1 Egyesület idén is öt alkotóművészt támogat rezidensi programjában

A rezidensi pályázat győztesei között van Blaskó Borbála táncos-koreográfus, a Forte Társulat tagja is. Arról kérdeztünk, mit adhat számára a program.

Az L1 Egyesület 2012 óta huszonhat rezidens művészt fogadott be egy-egy évre. Kimondott céljuk a független művésszé válás segítése, akár azon a módon, hogy közösségi szellemben találjanak partnert a program során, akár önálló alkotó munkájuk támogatásával. A 2017-es évre nyílt pályázati formában lehetett jelentkezni.

l1.JPG

,,Nagy örömünkre tizenegy pályázat érkezett be, mi maximum öt művészt terveztünk kiválasztani. Meglepetésünkre, de teljesen egyértelműen, külföldiek is jelentkeztek (főleg olyanok, akik jelenleg Magyarországon képzelik el a művészi kibontakozásukat). Így a tizenegy pályázóból egy japán, két francia, egy izraeli, egy bolgár valamint hat magyar érezte úgy, hogy szeretne a programunkban részt venni” – nyilatkozta Ladjánszki Márta, az L1 Egyesület művészeti alelnöke.

Az öt felvételt nyert alkotó: Blaskó Borbála táncos, koreográfus, táncpedagógus; Lior Lazarof táncos, koreográfus, tanár; Sarlós Flóra Eszter táncos, alkotó, szervező; Somló Dávid szabadúszó, interdiszciplináris alkotó; Szabó Veronika színházi rendező, performer.

patkanyok-jgy-057.jpgFöldeáki Nóra és Blaskó Borbála a Forte Társulat Patkányok előadásában (fotó: Jokuti György)

Blaskó Borbálát, a Forte Társulat oszlopos tagját, több önálló koreográfia alkotóját kérdeztük, mit adhat számára ez a rezidensi program. „Az L1 rezidens képzésébe Ladjánszki Márta megkeresése után jelentkeztem. Több éves ismeretség és munkakapcsolat van mögöttünk. Ebben a programban az egyesület egy ernyőszervezethez hasonlóan működik, amely elsősorban az alkotói tevékenységemet támogatja, és annak lehetőségeit felmérve nyújthat segítséget a művészi utam kiteljesedésében. A rezidens programon keresztül nagyobb nyilvánosságot kaphatok, valamint a szélesebb palettán való megmutatkozást is biztosítja azáltal, hogy egy éven keresztül folyamatos hírekkel szolgál a munkáimról, a jelenlétemről” – válaszolta a program hozadékáról az alkotó.

A Fortéban való részvételemet az L1 rezidensi tagság nem befolyásolja. Ebben való részvételem nem zár ki más munkákat. A Fortéban a társulatvezető, Horváth Csaba nevével fémjelzett munkákban mint előadóművész továbbra is jelen vagyok. Az L1 rezidens program elsősorban arra fókuszál, hogy az önállóan elkezdett alkotói utamat egyengesse” – mondta el Blaskó Borbála a Forte Társulat kapcsán feltett kérdésre. 

(Forrás: L1 Egyesület, szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása