Bemutatkozásul olyan darabot választottam, amit szeretek

Keszég László a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője beszélt első főrendezői bemutatójáról: miért tartja aktuálisnak a Mesél a bécsi erdőt.

Keszég László Szabadkán született. 1990-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt, színművész diplomáját 1995-ben, színházrendezői diplomáját 1997-ben szerezte. 1992-től a Pont Műhely független színházi csoport tagja, majd 1996-tól művészeti vezetője volt. 1997-től 2009-ig a Csiky Gergely Színház rendezőjeként, majd 2009-től szabadúszóként dolgozott. 2012-ben a Miskolci Nemzeti Színház társulatához csatlakozott.

2016 februárjától a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője, egyben a drámai tagozat vezetője. Egy régebbi interjúban úgy fogalmazott, hogy a repertoár kialakításával fontos feladat áll előttük. Célkitűzése szerint, a vidéki nemzeti színház igényeihez igazodva „urbánus színházat” próbál meg működtetni. Mint mondta, a történetmesélést kell beoltani a magas művészetbe, ezt igyekszik előtérbe helyezni a rendezések során. Főrendezőként elsőként Ödön von Horváth Mesél a bécsi erdő című népszínművét állítja színpadra a Tisza-parti városban.

keszeg_1.jpg                    Keszég László (forrás: Szegedma.hu)

Miért épp a Mesél a bécsi erdőt választotta?

A Szegedi Nemzeti Színház azzal bízott meg, hogy ellássam a főrendezői feladatokat. Úgy gondoltam, hogy úgy lesz teljes a bemutatkozásom, ha olyan darabot választok, amit nagyon szeretek. Az ízlésem megismertetése volt a cél. Bár tizenkét évvel ezelőtt megrendeztem a darabot a budapesti Nemzeti Színházban, és itt Szegeden is ment tizenhárom éve, úgy döntöttem, hogy felvállalom.

Mi foglalkoztatja ebben a darabban?

A Mesél a bécsi erdő a legjobb értelemben véve a legmagasabb szintű melodráma. Olyan archetipikus figurák mozognak benne, akikkel nap, mint nap találkozunk, ha megfelelő odafigyeléssel közeledünk embertársainkhoz. A darabban bemutatott kozmikus önzés nagyon jellemző a bennünket körülvevő világra is. A kisstílű bosszú és a lélektanilag rendkívül pontosan megrajzolt jellemek teszik a darabot aktuálissá. Annyira jelen idejű, mint egy örökzöld dallam. Lehet, hogy a kor sebessége változik, de az emberek nem. A motivációk évszázadok óta ugyanazok; és ezt kevés darab mutatja meg jobban, mint a Mesél a bécsi erdő.

mesel_prooba.JPG                    Próbafotó - Keszég László a nézőtéren (fotó: SZNSZ / Kelemen József)

Főrendezőként először rendez a Szegedi Nemzeti Színházban. Hogyan sikerült a társulattal összecsiszolódnia kinevezése óta vagy a próbafolyamat alatt?

A tavalyi évad közepén neveztek ki, amikor már az idei évadom összeállt. Óriási kihívás egy társulatot vezetni, így le kellett mondanom néhány meghívást, mert relatív sok munkám volt mint rendező. Társulati üléseken és nézéseken megismerkedtem szakmailag a színészekkel, a próbákon pedig emberileg is közelebb kerültem hozzájuk.

A Mesél a bécsi erdő főbb szerepeit Tolnai Hella, Szabó Gabi, Poroszlay Kristóf és Borovics Tamás alakítják. A díszletet Czigler Balázs, a jelmezeket Berzsenyi Krisztina tervezte. Dramaturgként Enyedi Éva közreműködött.

A bemutatóra január 27-én kerül sor a Szegedi Nemzeti Színház a Kisszínházában, és ezt követően január 28-án és 31-én is műsoron lesz.

süti beállítások módosítása