Nem a diktatúrában, hanem a csapatmunkában hiszek

A Kövek a zsebben című darabot Zakariás Zalán állítja színpadra a Csiky Gergely Színházban, a bemutató január 20-án lesz. A rendezőt kérdeztük.

Zakariás Zalán 2006-ban végzett rendezőként a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának tagja és művészeti vezetője. A Csiky Gergely Színházban már többször rendezett.

zakarias_ok.jpgZakariás Zalán a próbán (Forrás: Csiky Gergely Színház)

Tavasszal a Figaro házasságát rendezted a kaposvári társulattal. Miért döntött most Marie Jones műve mellett?

A Kövek a Zsebben egy különleges szöveg, amely izgalmas dramaturgiai szerkezete által teljesen más jellegű színészi munkát igényel, mint például a Figaro. Itt, a történeten belül is, magán a színészeten van a hangsúly, hiszen két színész csak így jelenítheti meg hitelesen a rájuk szabott tizenöt szerepet. Ez a történet a média műfaján keresztül beszél az emberekről -  legyen szó sztárokról vagy egy kisváros lakóiról - és a világban működő különböző értékrendszerekről: statiszták szemben a filmiparral. Témájában egyszerre szól a művészetről és az azt körülvevő világról.

A két statiszta szerepe színészi jutalomjáték, de persze kihívás is: miért éppen Mohácsi Norbertre és Fándly Csabára esett a választásod?

Rendezőként az a kihívás, hogy ugyanazt a két embert, már harmadik alkalommal újabb fényben, egy másabb pozícióban sikerüljön feltüntetnem. A két színész kiállásánál fogva átélhetővé válnak a szavak: mivel Mohácsi Norbert egy drámai alkat, Fándly Csaba pedig egy sötét színeket is megfestő bohóc, ezáltal kiegészítik egymást.

kovek-a-zsebben-.jpgFándly Csaba és Mohácsi Norbert a Kövek a zsebben előadásában (forrás: Csiky Gergely Színház)

Milyennek látod saját rendezői habitusodat, ami a határozott és felkészült szigort, avagy a megengedő rugalmasságot illeti?

Ez a produkciótól, az adott színésztől és a helyzettől függ. Leginkább a második, mert nem a diktatúrában, hanem a csapatmunkában hiszek.

A szokásos menethez képest ez a próbafolyamat hogyan alakul? Melyik szokott, és ebben az esetben melyik volt a legnehezebb és melyik a leghálásabb szakasza?

Nagyon rövid próbafolyamat alatt kell megcsináljuk az előadást, összesen tizenhét napunk van rá. Ez okozott némi izgalmat, de végig egyetértésben és egy irányt követve építettük és építjük a produkciót. Én nem tudnék szakaszokat megnevezni, sokkal inkább pillanatok vannak, amelyek nehezebbek. A leghálásabb része majd az lesz, amikor lejár a bemutató és egy kicsit kiengedhetünk.

A bemutatóra január 20-én kerül sor a kaposvári Agórában, ahol a felújítás alatt álló színház előadásai most láthatók. A bemutatót követően január 22-én és 31-én is műsoron lesz az előadás.

süti beállítások módosítása