Az opera és a balett jegyében telik a február a Szegedi Nemzeti Színházban

Donizetti Don Pasquale című vígoperáját, Mozart Varázsfuvolájának gyermekváltozatát és a Szegedi Kortárs Balett Abszurdia című produkcióját mutatják be Szegeden.

Sándor János rendező a teátrum műsoráról tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gregori hagyományok felé visszanyúlva állítja színpadra Donizetti Don Pasquale című vígoperáját.

A rendező úgy fogalmazott, a darab önmagában, zene nélkül, színműként is megállná a helyét, így az operaénekesek nemcsak elénekelni, hanem eljátszani is igyekeznek majd a történetet. A címszerepet Altorjay Tamás és Cseh Antal, Ernestót Hanczár György és Horváth István, a cserfes fiatal özvegyasszonyt, Norinát Kónya Krisztina és Kovács Éva alakítja majd.

_mg_1872.jpgJuronics Tamás a sajtótájékoztatón (forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

Február 17-én Abszurdia címmel egy képzelt országban zajló furcsa eseményekről szóló fantasy-mesét mutat be a Szegedi Kortárs Balett. Juronics Tamás rendező-koreográfus elárulta, a felnőtteknek könnyed játékos nyelven szóló mese Közép-Európában játszódik, kritikus és önkritikus hangon szól a bennünket körülvevő világról. A darab zenei motívumaiban szélsőséges eszközöket alkalmaznak majd: Frankie Látó szegedi dzsesszhegedűs improvizációi mellett hallhatók lesznek a Beatles-dalai is - tette hozzá.

Mozart Varázsfuvolájának Lackfi János gyermekek számára készített meseolvasatát Parázsfuvolácska címmel Toronykőy Attila rendezésében február 24-én mutatják be. A Budapesti Operaházban több évad óta sikerrel játszott adaptáció cselekményének helyszíne egy cirkusz. Az Éjkirálynője légtornászként, Sarastro varázslóként, Papageno pedig mint egy bohóc jelenik meg a manézsban.

Az előadás azzal is igyekszik közelebb hozni az operát a gyermekekhez, hogy a zenekar a színpadon, jól látható helyen, a játéktér fölött helyezkedik majd el. A darabban szinte kivétel nélkül szerepelnek azok az énekesek, akik sikert arattak az Alföldi Róbert rendezte, az Armel-fesztiválon bemutatott szegedi Varázsfuvola-produkcióban.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása