Háy János bemutatóra készül a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház

Háy János művét a színház művészeti igazgatója, Sípos Imre rendezi. A Rák Jóska, dán királyfi előadásának bemutatójára január 27-én kerül sor.

Háy János a Rák Jóska, dán királyfi című „rendszerváltó játékát” hozott anyagból, Ivo Brešan Paraszthamlet című művének átdolgozásával készítette. Az ötlet önmagában hordozza a humor lehetőségét, egy pallérozatlan, szedett-vedett népség mit is tud egy nehéz, komoly színdarabbal kezdeni.

A rendszerváltás nehezen átlátható éveiben járunk. Egy távoli magyar faluban színdarabot próbálnak a lakók a falunapra. A Hamlet hozzájuk igazított, lebutított változatát, azonban hamarosan azt vesszük észre, hogy a szerepek életre kelnek, és amíg a próba zajlik, a valóság is kirajzol egy Hamlet-történetet. A két szín a végén összecsúszik, s a Hamlet szerepét játszó Rák Jóska itt is, ott is küzd, hogy igazságot szolgáltasson apjának. Csalások, árulások, jellemtelenségek, pálfordulatok tanúi vagyunk.

rak.JPG                            Az előadás próbáján ( forrás: Bartók Kamaraszínház)

A történet épp úgy szól a máról, mint a múltról, a hatalom mindenkori gátlástalanságáról, a nép mindenkori sodródásáról, és arról, mennyire nehéz helyzetben van az igazság, ha az épp sérti az aktuális hatalom érdekeit. A Rák Jóska, dán királyfi - bár sokszor a legfájóbb emlékeket karcolja fel -, tele van vérbő humorral, játékossággal, egyszerre hív önfeledt nevetésre és közös gondolkodásra múltról, jelenről és önmagunkról - áll a színlapon.

A darabot Sipos Imre, a Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatójának rendezésében láthatja a közönség. Büki Lajos, volt tsz-elnököt, jelenlegi földbirtokost, illetve Claudius királyt Őze Áron alakítja. Rák Jóska, falusi legény és Hamlet szerepében pedig Jászberényi Gábort láthatjuk. A Bartók Kamaraszínház egész társulata játszik az előadásban.

Az előadás január 27-én látható először a Bartók Kamaraszínházban, ezt követően január 29-én, február 5-én és 6-án szerepel a teátrum műsorán.

(Forrás: Bartók Kamaraszínház)

süti beállítások módosítása