Az előítéletekkel száll szembe az Életrevalók című darab a Játékszínben

A sikeres francia film színpadi adaptációját február 4-én mutatják be Horgas Ádám rendezésében, aki egy cigány származású fiút tett meg a darab egyik főhősének.

Hirtling István színész, aki a darab mozgássérült főhősét alakítja, aki teljesen lebénult ,  állandó segítségre szorul, ezért ápolót keres maga mellé. Drisst, az ápolót Vadász Gábor játssza, akit Horgas Ádám, a darab rendezője ajánlott a szerepre a Békéscsabai Jókai Színházban való korábbi közös munkájuk után.

eletre_imazs.jpg                                    Vadász Gábor és Hirtling István az imázsfotón

Horgas Ádám, aki a darab rendezője, zeneszerzője, mozgástervezője és írója is volt, teljesen szabad kezet kapott a francia jogtulajdonostól a színpadi változat elkészítésére. Az alkotó elmondta: az Életrevalók számára olyan, mint egy népmese. A nehéz sorban élő legkisebb fiú sztorija, aki bekerül egy mesésen gazdag helyre. A rendező szerint az elfogadás emblematikus történetéről van szó, amelyben izgalmasan ütköznek egymással a különféle karakterek. A test nélküli gazdag ember az európai kultúrát képviseli.

A rendező kiemelte, hogy a filmben a párizsi külvárosban élő, börtönből szabadult fekete fiú látható, a darabban Driss karakterét egy cigányfiú alakítja. „Azt gondoltam, hogy olyan problémakörben kell megmutatni ezt a történetet Magyarországon, amely mindenkihez közel áll, miközben nem tér el a film eredeti szellemiségétől” – fogalmaz.

elet_3.JPGHorgas Ádám (szemben) az olvasópróbán (a képek forrása: Játékszín)

A rendező hangsúlyozta: a darab rövid, filmszerű jelenetekből épül fel, a színészek több szerepet játszanak, maguk végzik a díszletezést is, miközben egyik karakterből a másikba váltanak át. A produkció további szerepeiben Zsurzs Kati, Szőlöskei Tímea, Kovács Dézi, Pletyi János és Szirtes Balázs látható.Az eredeti szereposztásban még Klem Viktor szerepelt Pletyi János helyett, de a Játékszín információja szerint egyeztetési nehézségek miatt kellett lemondania az előadásban való részvételt.

Horgas Ádám elmondta: a darab zenei világa is a roma kultúrkört idézi meg, autentikus roma és dzsessz zenével. Megváltozott a film eredeti dramaturgiája is, például a rendező a bűnözői háttér bemutatására külön jelenetet írt, amelyben megmutatja a nyomornegyed kriminalizálódását.

elet_1.jpgHirtling István és Zsurzs Kati az olvasópróbán

A színpadtechnikában vetítést is használnak, amelynek képi világa hagyatkozik a roma kultúrára és a berettyóújfalui, roma felzárkóztatással foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány művészeti iskolájában született gyermekrajzok vetítésével egészítik ki a történetet.

Bank Tamás, a Játékszín igazgatója hangsúlyozta: az előadás ötlete Lőkös Ildikóé, a darab dramaturgjáé volt. „Ezzel a produkcióval azt szeretnék elérni, hogy az emberek több megértéssel legyenek egymás iránt, és hogy a nézők elgondolkodjanak a barátságon és a másságon” - hangsúlyozta.

(Forrás: MTI / szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása