Dandin György - Szarvas József Debrecenben vendégszerepel

A Csokonai Színház Szarvas Józseffel a címszerepben mutatja be Molière darabját, a Dandin György, avagy a megcsúfolt férj című vígjátékot, január 27-én.

Moliere 1668-ban bemutatott – máig népszerű – színműve a társadalmi rang iránti vágy szatírája és a félresiklott házasságok görbe tükre is egyben. A darabot Árkosi Árpád állította színpadra. A díszleteket Antal Csaba, a jelmezeket Kiss Beatrix tervezte. Molière műve Réz Pál fordításában kerül színre.

dandin_1.JPGSzarvas József a próbán (fotók: Máthé András)

A rendező, Árkosi Árpád szerint „Dandin nem ártatlan, hisz pénzért próbál egy házasság révén nemesi címhez jutni. Minden életnek, minden emberi döntésnek vannak drámai és komikus következményei. Molière-nél mindig ott van az éppen kinevetni vágyott figurának a másik oldala is, a meghasonlás, az esendőség. Hogy valaki mikor ébred rá, vagy a környezete mikor ébreszti rá döntése helytelenségére, az minden embernél más és más. Az igazi „főszereplő” Angélique, az ő bezártsága, illetve az az elkeserítő állapot, amelybe a házasság révén a szülei kényszerítik. Egy sűrű, egynapos történetről van szó. Ezen idő alatt történik meg Dandin teljes kifosztása és felébredése”.

A címszerepre a debreceni kötődésű Szarvas Józsefet kérte fel a Csokonai Színház. Szarvas József a cívis városban született és 1977-1983 között segédszínész volt szülővárosában. A színész szerint „Dandin szerencsétlensége az, hogy nem elégszik meg a pénzzel, rangot is szeretne. Talál hát egy lezüllött nemesi családot, ahol csak a rang adott. Az érdektörténet egyáltalán nem veszi figyelembe, hogy közben ott van egy kislány: egy Júlia. Csakhogy Dandin nem egy Rómeó. Szó nincs szerelemről, szó nincs arról, hogy két ember hirtelen egymásra néz és szövetséget köt”.

dandin_2.JPGÁrkosi Árpád és Janka Barnabás

Az előadás főbb szerepeit Szarvas József, Szakács Hajnalka, Garay Nagy Tamás és Majzik Edit alakítják.

A bemutatóra január 27-én kerül sor a Csokonai Színházban, emellett január 28-án, 30-án és 31-én is látható lesz az előadás a nagyszínpadon.

(Forrás: Csokonai Színház)

süti beállítások módosítása