A Gézagyerek - Háy János bemutatóra készül a Pinceszínház

Az egyszerre kacagtató és szívfacsaró történetet február 25-én mutatja be a ferencvárosi teátrum, Soós Péter rendezésében.

Háy János darabját – számos vidéki előadás után – Budapesten a Pinceszínház mutatja be először. Háy János 1982 óta tevékeny résztvevője a magyar irodalmi életnek, legelső drámáját 2000-ben írta, ez volt A Gézagyerek. A darab ősbemutatójára 2001-ben került sor a debreceni Csokonai Színházban, Pinczés István rendezésében.

geza.JPGKaszás Gergő és Soós Péter az olvasópróbán (fotók: Somfai Sándor)

Géza autista. Ahogy Háy János darabjának szereplői mondják: hibás. Otthon a kockás konyhaköveket nézi egész nap. Váratlanul felveszik a szobi kőfejtőbe, hogy a szalagra rakott kőáradatot figyelje, ha rendellenességet észlel, idegen anyag, netán ember kerülne rá, rögtön nyomja meg a piros gombot és leálljon a gép.

Végre büszkeség tölti el. Reggelente a távolsági busszal munkába jár a környék férfiaival együtt. A szalag melletti széke istenné teszi, hiszen az ő kezében van az irányító szerkezet, műszak után kocsmába jár a többiekkel. Csakhogy, mivel soha semmi rendellenesség nem történik, elkezdi feleslegesnek érezni magát, ott készül hagyni a munkáját. Az őt istápoló kőfejtők maguk között akarják tartani, kitalálják, hogy egy áldozatul esett kóbor kutya tetemét dobják a szalagra, mintha egyikük lenne az. Géza végre megnyomhatja a piros gombot. De vajon ez a hecc belefér az ő világképébe? – olvasható az előadás színlapján.

geza_2.JPG

Kaphat-e beilleszkedési esélyt egy autista fiú a többségi társadalomtól? Erről szól Háy János, A Senák, A Pityu bácsi fia és A Herner Ferike faterja című színművek szerzőjének 2004-ben kiadott darabja.

Produkciós színházként a Pinceszínház helyzeti előnyének vallja, hogy előadásaiba minden szerepre a legmegfelelőbb színészeket hívhatja meg az ország bármely pontjáról. A konyhában a macskaköveket számláló majd a közeli bányában munkához jutó Gézagyereket a Pesti Magyar Színház fiatal tagja, Takács Géza formálja, támogató édesanyját a Vígszínház színésznője, Börcsök Enikő kelti életre. Banda Lajos és Herda Pityu komikus, sokat látott, esténként a helyi kocsmában felszabaduló kőfejtő párosát Kaszás Gergő és Tóth Zoltán alakítják. Az előadást ferencvárosi teátrum művészeti vezetője, Soós Péter állítja színpadra.

A bemutatóra február 25-én, este 7 órai kezdettel kerül sor a Pinceszínházban. Az előadás márciusban 3-án és 21-én látható ugyanitt.

(Forrás: Pinceszínház)

süti beállítások módosítása