Ki vagyok éhezve a filmre – Interjú Tenki Rékával

Tenki Réka is felkerült a Variety tehetséges európai filmeseket bemutató, idei tízes listájára. Ennek apropóján nyilatkozott az Origónak.

A színésznő az Arany Medvéért versenyző A Testről és Lélekről című Enyedi Ildikó-filmben nyújtott alakításával hívta fel magára az amerikai szaklap figyelmét. Ennek kapcsán az origo.hu-nak elmondja, hogy a hírt hallva természetesen örült és nagyon meglepődött. Véleménye szerint sokakat meg fog érinteni a film érzékenysége és a témája, tele van váratlan vicces élethelyzetekkel, amiket Tenki Réka nagyon szeretett benne.

egyasszony.jpg       Tenki Réka az Egyasszonyban (fotó: Takács Attila)

Az origo.hu munkatársa az egyik Egyasszony című előadás előtt készített interjút Tenki Rékával. A monodrámában nyújtott alakításáért a TESZT Feszten a legjobb alakítás különdíját nyerte el, a Színházi Kritikusok Céhétől pedig a legjobb női főszereplő díját vette át Tenki Réka 2016-ban. Elmeséli, hogy amikor Orlai Tibor felhívta, hogy olvassa el Péterfy-Novák Éva Egyasszony című regényét, egyből igent mondott. Úgy gondolta, hogy a regény fontos élethelyzetről beszél, színrevitele pedig erőt adhat, példát mutathat és ezt nagyon fontos üzenetnek tartotta. A színészi kihívás is lényeges volt számára, hiszen a színpadon egyedül állni nagy felelősség: „Az mindig öröm, és jót tesz az ember lelkének, ha mindent megtesz azért, hogy valami jól sikerüljön, és ennek még eredménye is van, pláne úgy, hogy néha még feszegetjük is a határainkat, és magasabbra tesszük a lécet, mint ahogy úgy gondoljuk, hogy át tudnánk ugrani”.

Az is szóba kerül, hogy ugyan színházban nőtt fel - édesapja és nagybátyja is színházban dolgozott – nem akart mindenáron színész lenni. Mivel drámatagozatos osztályba járt, jelentkezett a Színművészeti Főiskolára: „A főiskolán az első évben még nem nagyon tudtam magamról, de aztán megtanultam újra beszélni, járni, táncolni. Ezek életre szóló felfedezések és tanulások” - emlékezik vissza. Tanárai közül Zsámbéki Gábort és Zsótér Sándort emeli ki.

harom_nover.JPGA Három nővér előadásában az Örkény Színházban (fotó: Mészáros Csaba / 7óra7)

Tenki Réka megemlíti, hogy mivel kevés film készül, nehéz bekerülni valamelyikbe. Hozzáteszi, hogy Törőcsik Mari idejében évente öt-hat tévéjáték is született, akkor a nézők színészekkel találkozhattak a képernyőn, és nem celebekkel, mint napjainkban. Azért is említi Törőcsik Marit, mert éppen most olvassa azt a könyvet, amelyben Béczes László beszélget a Nemzet Színészével.

A szakmai díjakról azt mondja, hogy nagyon örül, ha a visszaigazolást kap a munkájáról: „Ha valamibe tényleg annyi munkát fektettem, ami látszik rajta, és tényleg hitt benne a rendező is, meg a partnerek is, és minden olyan csillagzat alatt született, hogy tényleg jó lehet, és ezt díjazzák, az nagyon nagy öröm”. Persze olyan is lehet, hogy egy előadás a sok bele fektetett energia ellenére sem sikeres: „Rosszul esik, ha ezt a szakma nem látja, de az fontos, hogy én tudom, hogy mennyi munkát tettem bele. A legfontosabb az, hogy én magammal rendben legyek”.

takacs_ati_2_kis.JPGEgyasszony (fotó: Takács Attila)

Tenki Réka következő színházi bemutatója február 4-én lesz az Örkény István Színház József és testvérei című előadásában, melyet Ascher Tamás és Gáspár Ildikó rendeznek. Nemsokára indul a tévében a Csak színház és más semmi című sorozat második évada. Gárdos Éva Budapest noir című filmje is tavasztól látható a mozikban, melyben Tenki Réka Dobó Katával, Anger Zsolttal és Kolovratnik Krisztiánnal szerepel.

Az Origón megjelent interjú teljes terjedelemben itt olvasható.

süti beállítások módosítása