A k2 alkotói miskolci premierre készülnek

Babits Mihály Elza pilóta vagy a tökéletes társadalom című regénynek színházi adaptációját mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház.

A k2 Színházat alapító szerző-rendezők, Benkó Bence és Fábián Péter ezúttal a Miskolci Nemzeti Színházban rendeznek. A k2 Színház Junior Prima-díjas alkotói Babits Mihály Elza pilóta vagy a tökéletes társadalom című regényét vették alapul és „felháborítóan megbolygatva” dolgozták át. Babits regénye 1933-ban jelent meg. A mű – Babits utolsó regénye – egy állandó háborúban élő, kilátástalan világról szól. Az események egy meghatározatlan társadalomban játszódnak, ahol a nők is katonai szolgálatot teljesítenek. Elza pilótaként fogságba esik, így saját szülővárosát kell bombáznia.

elza_1.JPGProhászka Fanni az előadás imázsfotóján

„Igen, a mi mai világunk. Annak a sokat bámult, XX. századi kultúrkör szaknak mi vagyunk a végső eszménye. Az örök harc társadalma: a tökéletes társadalom, melyben a cselekvő és kollektív élet kizárja a dekadens kultúrát, mely köztudomás szerint a régi Európa egyik rákfenéje volt. Mindaz, ami az akaratot bénítja, a cselekvést gyengíti, az erkölcsöket rontja, a fantáziát megfertőzi, az egyén önérzését fölcsigázza, az öncélú művészet, a szellemi tudomány, a metafizikai gondolat, az érzelmi komplikációk kultusza, eltűnt, vagy leszorult azzá, ami! Üres játékká, melyet senki sem vesz nagyon komolyan. De minden relatív”. – olvasható az előadás színlapján.

Elzát Prohászka Fanni játssza, a szülei szerepében Harsányi Attilát és Szirbik Bernadettet láthatjuk a színpadon.

A bemutatóra február 3-án kerül sor a Miskolci Nemzeti Színház Játékszínében, ezt követően a produkció februárban 4-én, 7-én és 21-én tekinthető meg.

(Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása