A székesfehérvári polgármester Szikora János mellett tette le a voksát

A Vörösmarty Színház igazgatói mandátuma idén jár le, Szikora János, a jelenlegi igazgató ismét pályázik. Cser-Palkovics András nyilatkozott az elmúlt időszakról.

Szikora János igazgatói kinevezése a Vörösmarty Színház élén 2017. július végén lejár. A város közgyűlése legutóbbi ülésén kiírta a pályázatot, amelyen információink szerint a jelenlegi igazgató ismét megméretteti magát. Cser-Palkovics András polgármester az elmúlt négy és fél év tapasztalatairól és Szikora János vezetői munkájáról beszélt egy interjúban.

cser.JPGCser-Palkovics András és Szikora János 2012 májusában, az igazgatói kinevezés után (forrás: Vörösmarty Színház)

Öt évvel ezelőtt egy elég zajos időszak után döntött a közgyűlés Szikora János személye mellett…

Igen, ehhez képest szerencsére az elmúlt öt év nyugodtan telt, kiváló minőségű munkával. Szikora János a nyertes pályázatának legfontosabb sarokpontjait képes volt megvalósítani: minőségi színház, remek társulat, széles művészeti paletta, sokrétű darabválasztás, mellette növekvő nézőszám, továbbá Szikora Jánosnak köszönhetően fantasztikus egyéniségek „igazoltak” Székesfehérvárra. Ne felejtsük el azonban azt sem, hogy Szikora János ígéretet tett arra is: a várossal közösen elkezdi a lelkekben felépíteni koronázó templomunkat. A nyaranta megrendezésre kerülő Koronázási Ünnepi Játékokkal pedig ez sikerült is.

Mit gondolnak a színházról az emberek, azaz mit mutatnak a számok?

Fontos eredmény, hogy amíg 2013-ban 73.000 nézője volt a színháznak, addig 2016-ban már 106.400. Emellett nőtt a bemutatók és az előadások száma, miként az intézmény társadalmi szerepvállalása is. Különösen örvendetesnek találom, hogy a fiatalokat is megszólítják. A beavató program János vitézének, illetve Csongor és Tündéjének sikere is jól mutatta ezt.

voros.jpg                  Székesfehérvári Vörösmarty Színház

Sokan kérdezhetik akkor, hogy ha ennyire elégedettek Szikora János igazgatói munkájával, akkor miért írt ki mégis pályázatot az önkormányzat a színház élére?


Az öt évre szóló igazgatói megbízatás hamarosan lejár. Bár valóban elégedettek vagyunk Szikora János igazgatói tevékenységével, de a törvény nem ad lehetőséget az automatikus hosszabbításra, kötelező pályázatot kiírni. A pályázat elbírálása során azonban természetesen értékelni fogjuk az elért eredményeket, amik véleményem szerint megkerülhetetlenek a döntésnél. Szeretnénk tovább menni a megkezdett úton. Büszkék vagyunk a Vörösmarty Színházra.

(Forrás: Vörösmarty Színház)

süti beállítások módosítása