Megújul a Humorfesztivál és a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje a Tháliában

A Humorfesztivált február helyett márciusban rendezik meg és a határon túli előadások a színház műsorába építve láthatók ezentúl.

A Humorfesztiválon március 17. és 19. között összesen nyolc produkciót mutatnak be. A nagyszínpadon a Thália Színház saját produkciója - Martin McDonagh A nagy kézrablás című fekete komédiája, Radnai Márk rendezése - mellett két vidéki előadás látható: a kecskeméti Katona József Színháztól Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című komédiája Szerednyey Béla rendezésében, és a székesfehérvári Vörösmarty Színház zenés vígjátéka, az Anconai szerelmesek című Lendvai Zoltán-rendezés.

kez_meszaros_csaba.JPGA nagy kézrablás (fotó: Mészáros Csaba)

A stúdió-előadások között lesz a Váci Dunakanyar Színház produkciója, Neil Simon Az utolsó hősszerelmes című darabja, valamint a Dumaszínház két előadása: a Duma Swing 2. és a Vinnai András rendezte Fear the Szaknévsor. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatói a Kocsis Gergely rendezte Válogatás című zenés játékkal vendégszerepelnek, amely Gazdag Gyula 1970-ben készült, azonos című dokumentumfilmje nyomán született. A Pinceszínház Yasmina Reza Művészet című darabját játssza Pajer Róbert rendezésében.

Lantos Anikó a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjéről elmondta, hogy a májusi fesztivál helyett az idei évben a határon túli előadásokat a Thália Színház műsorába beépítve mutatják be a budapesti közönségnek. Így minden hónapban találkozhat egy-két előadással a közönség a Thália Színház műsorán.

muveszet_somfai_sandor.jpgMűvészet (fotó: Somfai Sándor)

Azért döntöttek a változtatás mellett, mert az évad végén, májusban már nehéz felkelteni az érdeklődést egy ötnapos szemle iránt. Ráadásul az új rendszerben akár rögtön beilleszthetnek egy-egy érdekes darabot a műsorba, nem kényszerülnek arra, hogy a szemle idejére hívják meg a produkciókat, így könnyebb egyeztetni az időpontokat is.

A határon túlról érkező vendégjátékok között az idén elsőként - február 13-án - Müller Péter bűnügyi komédiája, a Szemenszedett igazság látható a Csíki Játékszín előadásában, Parászka Miklós rendezésében.

olbrin_joachim_csodalatos_utazasa_foto_rab_zoltan-16.jpgMárcius 13-án a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Hamvas Béla művei nyomán írt, Olbrin Joachim csodálatos utazása című előadással, Mezei Kinga rendezésével érkezik Budapestre. Március 26-án a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház vendégeskedik a Thália Színházban: Slawomir Mrozek Nyílt tengeren című abszurd komédiáját játsszák Csurulya Csongor rendezésében.

    (Olbrin Joachim csodálatos utazása  - Fotó: Rab Zoltán)

Április 5-én a nagyváradi Szigligeti Színház produkcióját mutatják be: Joël Pommerat kortárs francia drámaíró, rendező darabját, Az én kis hűtőkamrám című művet Theodor Cristian Popescu rendezte.

A program ősszel is folytatódik, az év végéig több határon túli produkciót is meghívnak. Az előadások tévéfelvételei is folytatódnak, a tervek szerint a csíkszeredai és a marosvásárhelyi produkciót is rögzítik. Emellett egyes előadásokhoz közönségtalálkozót is szerveznek.

A Vidéki Színházak Fesztiválját változatlan formában tartják meg szeptember első felében a Thália Színházban.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása