Jordán Tamás ismét ringbe száll a szombathelyi színház vezetéséért

Az adatok magukért beszélnek  – írja nyilvánosságra hozott pályázatában a jelenlegi igazgató. Beleolvastunk.

A szombathelyi közgyűlés pályázatot hirdetett a Weöres Sándor Színház igazgatói posztjának betöltésére, amelyre a megadott határidőig a teátrum eddigi vezetője, Jordán Tamás és Dér András filmrendező jelentkezett. A színház alapító igazgatójának megbízatása szeptember 30-án jár le, a város közgyűlésének március 2-ig kell döntenie arról, ki irányítsa tovább ügyvezetőként a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft.-t. Jordán Tamás nyilvánosságra hozta pályázatát.

jordan_meszaros_zsolt.pngJordán Tamás (fotó: Mészáros Zsolt)

„Kilenc és fél év alatt elért eredményeink alapján joggal feltételezhetem, hogy a bírálóbizottság tagjai tisztában vannak azzal, milyen rangos helyet foglal el a mai magyar színházi életben a Weöres Sándor Színház” – indítja írását Jordán Tamás, felidézve a kilenc és fél év történetét az alapítástól kezdve napjainkig. Ezután ismerteti a kihívásokat, melyekkel az akkor színházzal nem rendelkező megyeszékhelyen szembe kellett néznie; részletes, évadokra lebontott tájékoztatót ad az előadásokról, díjakról, vendégjátékokról, a társulat összetételének változásáról. Grafikonon szemlélteti a nézőszám és az előadásszám emelkedését: a kezdeti 22 ezres közönség a tavaly véget ért évadra 65 ezresre nőtt, az előadások száma 169-ről 371-re emelkedett.

„Szakmai bölcsőm, az Egyetemi Színpad óta mélyen vallom, hogy a színház nemcsak az előadások terepe, hanem agora – fórum – találkozóhely. Ez alatt a fedőnév alatt a kultúra minden válfaja megtalálható az eddigi nyolc éves működés soránírja Jordán, ismertetve, milyen nem kifejezetten színházi jellegű eseményekkel gazdagodott a teátrum programkínálata, így a kortárs írókat megszólító Kötelező olvasmány című sorozattal, a Miért szép? című összművészeti programmal és a Császárok napja nevet viselő színházi improvizációs játékkal.

wssz.jpgWeöres Sándor Színház

A pályázat kitér a sajtóval való együttműködés fontosságára, részletesen közölve a színház sajtómegjelenéseinek helyét és számát. „Annak érdekében, hogy a színház fenntartsa a sajtó munkatársainak figyelmét, számos sajtóeseményt szervez. Legfontosabbak ezek közül azok az események, amelyek lehetőséget teremtenek a sajtó munkatársaival való személyes kapcsolat kialakítására. A sajtótájékoztatók, sajtónyilvános próbák és rendezvények mind azt a célt szolgálják, hogy a média munkatársai személyes élményeket szerezzenek a színházzal kapcsolatban” – írja Jordán Tamás. Kiemelt feladatnak tartja a színház PR-tevékenységének erősítését, célként „a nyitást és a befogadást” nevezve meg, valamint a regionális határok átlépését.

„Minden mutatónk (előadás- és nézőszám, a szakmai díjak, a gazdasági működés kiegyensúlyozottsága, a kritikai visszajelzések, a közönség és a társulat viszonya stb.) arról szól, hogy évadról évadra egyre jobban működik a Weöres Sándor Színház. Az eddigiek legfontosabb elemeit megtartva szeretnénk továbblépni, mozgósítani rejtett tartalékainkat. Amit továbbra is szem előtt kell tartanunk, az elsősorban a közönség egyre igényesebb elvárása, és ezzel párhuzamosan a színészek művészi ambíciójának életben tartása” – írja a színház eddigi sikereit és a maga jövőbeli elképzeléseit sommázva az igazgató.

A következő évadokra tervezett bemutatók között vannak klasszikus magyar művek, mint az Édes Anna, az Úri muri, a Bánk bán és a Csongor és Tünde; nem magyar klasszikusok Szophoklésztől Shakeapeare-n át Agatha Christie-ig; kortárs magyar drámák Márton Lászlótól, Parti Nagy Lajostól vagy éppen Garaczi Lászlótól; illetve a legkülönbözőbb külföldi kortársak Neil Simontól Ljudmilla Ulickajáig. A fiatalabb korosztályt az Indul a bakterházzal vagy a Dés–Geszti–Grecsó-féle A Pál utcai fiúk musicallel kívánja becsábítani a színházba.

jordan_2.pngJordán Tamás (fotó: Mészáros Zsolt)

Jordán Tamás két területen tart fontosnak jelentősebb változásokat: a fiatalok színházra nevelésében és a nemzetközi együttműködés fejlesztésében. Előbbi célkitűzést beavató színházi produkcióval, utóbbit kortárs drámák régiós fesztiváljával tervezi megvalósítani. Együttműködési kéréssel már felvették a kapcsolatot cseh, lengyel, román és osztrák teátrumokkal. Az első fesztivált 2018 június 19-e és 21-e között tartanák, a meghívott produkciók száma pedig évről évre bővülne. A Weöres Sándor Színház törekedne Szombathely testvérvárosainak színházaival való kapcsolat kialakítására is, illetve célul tűzi ki az Európai Színházi Konvencióban való tagság elérését. Első lépésként már felvették a kapcsolatot a Schauspielhaus Graz-cal.

Magukért beszélnek azok az adatok, amelyek a kihasználtságot mutatják, gyakorlatilag mind néző-, mind előadásszámban elértük a plafont. A magas nézőszám a város polgárainak szeretetét, a szakmai díjak sokasága pedig a szakma elismerését jelzik. Ezek meglátásom szerint azon objektív szempontok, melyek ízléstől függetlenül jelenítik meg a színház értékét, az elmúlt 10 év munkájának eredményét” – zárja pályázatát Jordán Tamás.

Jordán Tamás teljes pályázata itt olvasható.

süti beállítások módosítása