Kubik Annát hatvanadik születésnapján a Csokonai Színház társulata köszöntötte

A művésznő László Ákos Szent Anna Székesegyházat ábrázoló grafikáját kapta ajándékul a Nyolc nő előadása után.

A Fejér megyei Ősiben született Kubik Anna, aki 1981-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kazimír Károly és Iglódi István tanítványaként. Diplomaszerzését követően a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1991-től a Budapesti Kamaraszínház, majd a Művész Színház, azután pedig a Thália Színház művésze volt. 1999-től ismét a Nemzeti Színház, illetve a 2000-ben bekövetkezett névváltoztatást követően egészen 2013-ig a Magyar Színház társulatának tagja. Vendégművészként játszott az új Nemzeti Színház, a kecskeméti Katona József Színház, a Soproni Petőfi Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadásaiban is. 2013-tól a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja.

kubik_1.JPGRáckevei Anna igazgató köszönti a színésznőt (képek forrása: Csokonai Színház)

A cívisváros színházlátogató közönsége Rickl Máriaként (Szabó Magda: Régimódi történet), majd Gizellaként (Ratkó József: Segítsd a királyt!) ismerkedhetett meg vele. A 2015/2016-os évadban leginkább Emerencként volt látható a Szabó Magda regényéből készült, Az ajtó című színpadi adaptációban, idén pedig az 1956-os forradalom 60. évfordulójára készített Szélfútta levél című produkcióban tűnt fel Tolnay Klári szerepében. A költészet szerelmese, számos rendezvényen, jótékonysági eseményen szavalja költőink műveit.

Kubik Anna egyik frissen készült interjújában így vélekedik a debreceni társulati létről: „Keressük azt a közeget, amely inspirál, erőt ad, szeretetet sugároz! Ülhettem volna életem végéig Budapesten egy társulatban, senki nem kényszerített, hogy 480 kilométert utazzak egy-egy előadásért oda-vissza, »lepukkant«, málló vakolatú öltözőért, siralmas állapotú színészlakásért, ahol vagy ötvenéves csövek rozsdállnak a kivájt falú fürdőben. De engem a szeretetteljes közeg éltetett mindig is, s itt Debrecenben nagyszerű emberek és kollégák vesznek körül. Szeretem nagyon ezt a társulatot, sok tehetség gyűlt itt össze!”

kubik_2.JPG

Kubik Anna 1986-ban Jászai-díjat kapott, 2002-ben Érdemes Művész lett, 2007-ben Kazinczy-díjjal, 2009-ben Alternatív Kossuth-díjjal, majd 2011-ben Kossuth-díjjal ismerték el munkásságát. A debreceni közönség szeretetét jelzi, hogy a Hajdú-bihari Napló évenkénti szavazásán már két alkalommal nyerte el az Év Színésze kitüntetést.

(Forrás: Csokonai Színház)

süti beállítások módosítása