Társadalmunk görbe tükre táncra és zenére

A Szegedi Kortárs Balett Abszurdia című előadását február 17-én mutatják be Szegeden, március 1-én pedig a Müpában látható.

A társulat történetében volt két darab, amelyek ironikus hangvétellel és humorral reflektáltak a körülöttünk zajló élethelyzetekre, társadalmi problémákra. 1996-ban a Homo ludens, melyet tizenhat évig játszott a társulat és a Homo hungaricus 2009-ben, amely egy falusi történetbe bújtatva mesél a 20. századi magyar sorsról.

ab_tarnavolgyi_zoltan.JPGAz előadás imázsfotója ( fotó: Tarnavölgyi Zoltán)

Ehhez a sorozathoz kapcsolódik a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója is, amely egy elképzelt európai meseország, Abszurdia lakóinak sajátos viszonyaiba enged belátást. Polgárai, az abszurdok a legegyszerűbb, hétköznapi dolgokban is nehézséget, bosszúságot találnak, így bár minden vágyuk a boldogság megtalálása, ez lehetetlen küldetésnek tűnik számukra. A mese szereplői egy társadalom felismerhető karakterei, akiknek álmaikban minden könnyű és egyértelmű, de a valóságuk csupa bonyolult gátlás és elfojtás. A táncban elmesélt történetek ironikus hangvétellel, groteszk humorral és naiv lírával reflektálnak a körülöttünk zajló élethelyzetekre, társadalmi problémákra – olvasható az előadás színlapján. 

Az előadást Juronics Tamás koreografálja. Akik eltáncolják: Bocsi Petra, Bujdosó Anna, Czár Gergely, Csetényi Vencel, Hegedűs Tamás, Hortobágyi Brigitta, Horváth M. Gergő, Kiss Róbert, Mai Matsuki, Stáry Kata, Szigyártó Szandra, Vincze Lotár, Takács Zsófia és Zsadon Flóra. A díszletet és a jelmezeket Bianca Imelda Jeremias tervezte, a zene Alfred Schnittke munkája.

(Forrás: Szegedi Kortárs Balett)

süti beállítások módosítása