Az Úr komédiásai – Egy derűs és esendő szent a Nemzeti Színházban

Bozsik Yvette Michel de Ghelderode Assisi Szent Ferenc életét megidéző művéből rendez nagyszabású előadást Philippe Heritier zenéjét felhasználva.

Michel de Ghelderode, belga drámaíró a szent halálának hétszáz éves évfordulójára írta művét 1926-ban flamand nyelven. A mű híven követi Szent Ferenc életének legfontosabb fordulatait, költői, gyakran szürrealista képekbe foglalja azokat, ugyanakkor kilépve a történetből szembesíti szinte minden mozzanatát saját korával és az Assisi Szent Ferenc köré szőtt legendáriummal is.

assis_feher_tibor.JPGFehér Tibor a próbán (próbafotók: Eöri Szabó Zsolt)

Bozsik Yvette koreográfus - rendező Az Úr komédiásairól elmondta, hogy Michel de Ghelderode műve nem történelemkönyvként vezeti végig a nézőket Ferenc élettörténetén. Az előadás végigjárja életének főbb stációit – a megtérést, a vagyonról való lemondást, a madaraknak prédikálást, a rend alapítását, a gyógyítást, a halált és a mennyországot. Mindez azonban a lelkében zajló látomásokon keresztül történik. A produkció nem idézi fel a középkort, egyfajta absztrakt térben és kortalanságban játszódik, melynek világát Brueghel és Bosch képei inspirálták.

Bozsik Yvette, az előadás címválasztására utalva elmeséli, hogy „önmagáról mondta Ferenc: én az Úr komédiása vagyok. És ez megtetszett, mert talán többet mond az előadásban is megjelenítendő derűről, mint az egyébként tényszerű eredeti cím: Képek Assisi Szent Ferenc életéből. A rámért csapásokat ajándékként, derűvel élte meg, és a leprások, a kísértők, a betegségek, a halál mind angyalokként jelennek meg, akik vezetik ezen a nehéz úton. Ghelderode figurája nem holmi fennkölt, eleve szent alak, hanem esendő, kétségektől, kísértésektől gyötört ember, akit az elhivatottság éppúgy jellemez, mint a humor és a vidámság”.

assis.JPG

A Szent Ferencet alakító Bakos-Kiss Gábor arról beszélt, hogy őt is a Ferenc alakjából áradó derű ragadta meg: „Mindent ezen keresztül élt meg és ennek jegyében cselekedett. Ez a kép él róla az emberekben a madaraknak prédikáló, naiv, idealista figuráról, erről szólnak a filmek, a gyerekeknek írt mesekönyvek, és a szerző, Michel de Ghelderode által megírt Szent Ferenc figurája is ilyen. Nem veszítette el a derűt, amelynek forrása a szeretet. Ez a derű az, ami szíveket nyit meg, ami megkönnyíti az emberek érintkezését”.

A összművészeti produkcióban a főbb szerepeket Bakos-Kiss Gábor, Nagy-Kálózy Eszter, Tompos Kátya, Nagy Mari, Fehér Tibor és Vati Tamás alakítja. Az előadásban fellépnek Bozsik Yvette saját társulatának táncosai és kaposvári színészhallgatók is. Az előadás szövegét Lanczkor Gábor átiratát felhasználva Rideg Zsófia fordította. Látványtervezőként Cziegler Balázs működött közre, a jelmezeket Berzsenyi Krisztina tervezte.

assis_eori_szabo_zsolt.JPGNagy-Kálózy Eszter

A bemutatóra február 24-én kerül sor a Nemzeti Színházban. Ezt követően az előadást február 25-én, 26-án és március 1-én láthatja a közönség.

(Forrás: Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása